Så väljer du rätt radiostyrd bil som present


En radiostyrd bil är en underbar present och den passar både stora och små. Men när du ser på rc bilar gäller det att du vet hur du ska tänka för att välja rätt. Idag kan du betala allt från någon hundralapp till några tusen kronor för denna leksak och då är det klart att det är viktigt att du förstår skillnader.

Här ska vi se på några viktiga egenskaper du bör lägga märke till när du vill ge bort en rc bil som 8 års present såväl som 50 års present. Det gör det lättare för dig att sålla bland radiostyrda bilar och välja den som passar din budget samtidigt som den kommer att bli den överraskning som du tänkt dig.

Vad kan en radiostyrd bil göra?

Köra förstås kanske du tänker men det är faktiskt inte så enkelt. Det finns smarta rc bilar som kan vända sig runt sin egen axel hela vägen runt. En del har belysning och med bluetooth kan du samla in data från den radiostyrda bilen till din smartphone.

Effekter en rc bil kan ha är:

  • Kamera
  • Ljudeffekter
  • Ljuseffekter
  • Möjlighet till hopp
  • Köra framåt och bakåt

Radiostyrda bilar kan alltså skilja sig en hel del från varandra. Det du måste tänka på är ålder på den som ska få bilen. Ett barn kommer inte att uppskatta saker som är avancerade att hantera så som en vuxen gör.

Hur lätt är en rc bil att manövrera?

Manövrering av rc bilar bör vara enkel. De enklaste varianterna har den traditionella dosan med två spakar som du kan hålla med båda händerna. Sedan finns det kontroller som ser ut mer som spakar och varianter där du med din hands länge kontrollerar hur bilen kör.

När det finns många funktioner på den radiostyrda bilen är det förstås så att det kan krävas lite mer för att köra med den. Men även här behöver det inte vara för komplicerat. Tanken är inte att det ska bli svårare att styra en radiostyrd bil bara för att den kan göra en massa saker.

Något att hålla utkik efter i radiostyrda bilar tester och recensioner är om styrningen är intuitiv. Detta särskilt för barn men också för vuxna som ser fram emot en rolig liten leksak med massa finesser som man inte missar någonstans långt in i användarmanualen.

Hur långt kommer du på en laddning?

När en radiostyrd bil har laddats bör den ge körtid som räcker för leken. Mindre radiostyrda bilar för barn bör klara en halvtimme efter laddning. Mer avancerade modeller kan liksom drönare ge mycket mer än så. Ta alltså en titt på tiden som bilen kan köras efter laddning för att se om den kommer att passa.

En annan sak att kolla är om det går att byta batterier så att du kommer längre. Det är ju skönt om du tänker att en rc bil ska användas under en längre utflykt då ni inte har tillgång till ställen att ladda på och det är fler som vill leka med bilen.

Hur snabbt kan du köra bilen?

Det finns faktiskt rc bilar som kan nå hastigheter på 50 km/h! Det är väldigt snabbt. Enklare radiostyrda bilar för barn kör i omkring 10 km/h. Det bör räcka gott och väl för ett barn som kanske mest vill hålla på och trixa och köra runt i hemmet omkring möbler.

Om den radiostyrda bilen ska användas för race är det klart att det är en stor fördel om den kör snabbt.

Vilken terräng klarar den?

Däcken och stötdämpning avslöjar vilken typ av terräng en rc bil kommer att klara av. Tjockare och större däck är till för barmark och platser utomhus. Enklare däck är för inomhuskörning eller på ytor där det inte finns en massa hinder i vägen.

Bra stötdämpning är också viktigt om du ska köra hopp och låta den radiostyrda bilen ta fall. Stötdämpningen skyddar bilen från att slitas ut i förtid och gör det möjligt att köra vidare efter en höjdskillnad utan svårigheter.

Hållbarhet är också något att se på

Den som får en rc bil från dig vill antagligen ha den länge. Barn har en förmåga att slita ut leksaker snabbt. Det kanske du tycker är okej om du har betalat en mindre slant för bilen. Även billiga radiostyrda bilar kan klara lite tuffare tag.

Se alltid på det där med hållbarhet och vem bilen är lämplig för. Om den är för barn har den gjorts med tanke på hur barn hanterar leksaker. För vuxna kan man förvänta sig mer avancerad mekanism som kan kräva att man till exempel inte glömmer den radiostyrda bilen utomhus i regnet.

Designen är också något att tänka på

Hur ser en rc bil ut? Är den häftig och verklig? Barn bryr sig kanske inte så mycket om klistermärken istället för verkliga lampor på bilen. Men ungdomar och vuxna vill gärna ha en rc bil som ser verklig ut. Den ska kännas rejäl och cool att se på.

Ta gärna en titt på videos som visar hur den radiostyrda bilen ser ut och beter sig när den används. Det ger dig god inblick i hur den kan uppfattas. Det blir ofta plastigt med billiga radiostyrda bilar men det behöver inte betyda att de ser tråkiga ut.

Se på bilder och känn efter för att avgöra vad du tycker om designen.

Priser på radiostyrda bilar

Hur mycket en radiostyrd bil får kosta är helt upp till dig. Du har stor flexibilitet men var medveten om att de bästa rc bilarna kostar mer. För barn kan du hitta prisvärda erbjudanden som inte går över 200 kronor trots att det är en helt fantastisk bil som ger en massa lek.

Ta en titt på rc bilar inom din budget och fundera på vilka funktioner som ska finnas med för att det ska bli en riktigt bra present till den som du vill glädja!

Ta reda på vad andra säger

Sist men inte minst ska du givetvis se på recensioner av rc bilar innan du köper. Idag kan du verkligen dra stor nytta av kommentarer från de som redan köpt och testat. Här får du varningar då det behövs men även insikt om vilka radiostyrda bilar som är riktigt prisvärda. Använd sajter som Amazon för att få kommentarer från många som köpt rc bilen du funderar på.