Drönare köpguide – 5 fantastiska drönare till ett rimligt pris!


Det finns en present som alltid tycks komma upp på tapeten när det ska diskuteras. Jag har hört allt från små barn till stora barn säga att de skulle önska sig en drönare. Efter att ha varit igenom några olika modeller är det dags att skriva ihop en guide för dig som också funderar på att köpa denna lilla leksak som även kan användas professionellt.

Vem ska få drönaren?

Det här är en otroligt viktig fråga att ställa när du ska välja typ av drönare. Om det rör sig om ett barn som ännu inte är så stort att det kan uppskatta finesser som hög kvalitet på foto behöver du inte lägga tusentals kronor på presenten.

Du kan ta en titt på de drönare för barn som finns på Stor & Liten. De kostar inte mer än cirka 700 kronor och är perfekta när det är ett barn som ska leka med flygmaskinen.

Om det finns anledning att tro att den som ska få drönaren, kanske du själv, vill ha lite mer än en apparat som kan flyga kan det vara läge att se på de 7 bästa drönarna som jag listar härnedan. De är gjorda för att ge ett gott stöd åt saker som:

 • Naturfotografering
 • Analys av information
 • Längre flygturer
 • Programmering

Så låt oss ta en titt på de allra bästa drönarna som du kan ge bort som present eller unna dig själv!

De 5 bästa drönarna

 1. Dji Mavic 2 Pro med Smart Controller

4,9 av 5 stjärnor på Pricerunner!

5 av 5 stjärnor på Kjell & Company

Namnet är välkänt bland de som har pysslat med drönare ett tag. Vi kan också se av användarrecensioner att det rör sig om en drönare bäst i test 2020. Med smart controller blir det så mycket enklare. Du behöver inte hålla på med fjärrkontroll och kombinera med din smartphone. Själva kontrollen har allt som du behöver!

Här har vi också en svensk förankring med den inbyggda Hasselblad kameran. Den är monterad på en videostabilisering som är 3-axlad. Om vi jämför med föregångaren så är det tal om en sensor som är fyra gånger större än den som Mavi Pro erbjuder.

Rent har du här en drönare med kamera som ger ett större stöd för att ta bilder då det är mörkt. Du kan ta bilder på upp till 20 MP. Max ISO på 12800 och en ställbar bländare (f2,8 till f11) ökar möjligheterna för riktigt bra bilder.

Det går att ta bilder och skapa filmer med riktigt god kontrast så för dig som i första hand använder drönaren för att ta spännande film och bild är det här ett bra val. Med ett finfint stöd för färg kommer naturbilderna till sin rätt.

Egenskaper

 • Inbyggd Hasselblad kamera
 • 3-axlad videostabilisering
 • Upp till 20 MP
 • ISO max 12800
 • Ställbar bländare
 • Stöder HDR (HLG)
 • 10 bitars färgdjup

Plus

Stabil

Lätt att flyga

Bra kamera

Minus

Kunde finnas fler flygmönster för Active Tracking

Du kan läsa mer och se pris om du klickar här!

I den här videon kan du kika lite närmre på drönaren:

Vad säger användare?

I drönare test av användare framgår det att det här är en drönare som verkligen levererar och det med råge. Kameran får fina betyg och det är många som säger att det här är den bästa drönare som de har haft!

 1. Dji Mavic Mini

5 av 5 stjärnor på Techradar.com

Amazon Choice 2020

Här har vi en riktigt kul liten drönare som inte är så mycket större än en läskburk då du har packat ihop den. Priset är verkligen fördelaktigt och du kan köpa till extra batterier för att kunna flyga drönare under en längre stund utan att behöva ladda.

Här har vi en bra drönare kamera som ger dig film med upp till 2.7K upplösning. När du vill redigera och dela dina mästerverk vidare gör du det enkelt med Dji Fly appen. Den fungerar både på Android och iOS.

Du drar igång drönaren automatiskt och sedan kan du få den att flyga tillbaka till startpunkt med Retur-funktionen. Det här är något som kan göra detta till en bra drönare för nybörjare. Med några smarta flyglägen kan du snabbt komma igång. Det går till exempel att cirkla runt objekt.

Det går att ta selfies, sportfilmer och bilder och du får också finstyrning när du vill flyga drönare i mindre utrymmen. Den smarta designen gör det enkelt att ta hand om Mini. Du kan sätta på skydd för propeller.

I och med att det här är en så pass liten drönare kan du ta med den för att flyga drönare utomlands utan något besvär. Du behöver inte ens licens för att använda den i USA. Det ska dock sägas att tekniknördar kanske vill ha något mer avancerat.

Egenskaper

 • Automatiska flyglägen
 • Går att fälla ihop
 • Filmar med upp till 2.7K upplösning
 • 30 minuters batteritid
 • Kan flygas i USA utan licens
 • Retur-funktion

Plus

Liten ock kompakt

Bra kamera

Lätt att flyga

Minus

Klara inte starka vindar!

Du kan läsa mer och se pris om du klickar här!

I den här videon kan du kika lite närmre på drönaren:

Vad säger användare?

När vi ser på drönare test av denna modell framgår det tydligt att den hyllas för att vara så nätt och behändig. Dessutom är det bra att få ut 30 minuters flygtid av en laddning. Det är dock viktigt att påpeka att den inte klarar starka vindar. Du bör alltså hålla dig till att flyga med denna mini drönare då vädret är lugnt.

 1. DJI Mavic 2 Zoom

4,5 av 5 stjärnor från Techradar.com

4,3 av 5 stjärnor på Amazon

För dig som vill ha högre hastighet men känner att det måste vara en Dji drönare kan det här bli det allra bästa valet. Mavic 2 Zoom är en drönare från Dji som har fått höga betyg. Både i test av drönare av proffs och av helt vanliga användare.

Om du håller på att nosa lite på Mavic 2 Pro kanske du lägger märke till att Mavic 2 Zoom är mycket billigare. Det är inte en billig drönare men med tanke på vad du får är prisskillnaden viktig att beakta. Du får inte Hasselblad-kameran men Zoom ligger inte långt efter.

Det går att köra Dolly Zoom sekvenser där du zoomar in det som du filmar och samtidigt låter drönaren köra längre bort eller tvärtom. Med Super Resolution kan du få en bild med extremt hög upplösning. Upp till 48 MP blir möjligt tack vare funktionen som lägger ihop nio bilder. Det ger fina detaljer och lämpar sig väl när du ska ut och fota i naturen från luften.

Det är enkelt och roligt att flyga drönaren med flera olika flygfunktioner. Den känner av objekt på ett sätt som gör att du kan undvika kollision. Det går att följa efter rörliga objekt och du kan cirkla omkring sådant som står fast och stilla.

Det här är ett bra val som kostar lite mindre än det allra senaste bland drönare från Dji. Dessutom har Zoom varit med så pass länge att vi kan se att den har gjort sig väl i flera drönare test. Det här är en drönare som fortsatt förtjänar att bli kallad för drönare bäst i test!

Egenskaper

 • 2 gånger optisk zoom
 • 3-axlad videostabilisering
 • Super Resolution funktion
 • Fjärrkontroll med inbyggd display
 • Går att ansluta till mobil
 • Stabilitet med flera sensorer
 • Automatisk retur funktion
 • 8 km räckvidd

 

Plus

Stabil

Bra kamera

Lång räckvidd

Minus

Färg för tracking är ibland svår att se

 

Du kan läsa mer och se pris om du klickar här!

 

I den här videon kan du kika lite närmre på drönaren:

Vad säger användare?

Användare är otroligt positiva och många menar att det här är den drönare som uppfyller alla önskemål. Nu är det förstås viktigt att du tänker igenom dina specifika önskemål när du väljer. Men för lång räckvidd, hög fart och bra kamera får denna Dji drönare tummen upp av många.

 

 1. Dji Mavic Air 2

Bästa drönaren enligt Pcmag.com!

4 av 5 stjärnor på Amazon

Om du vill få ner priset lite kan en Dji Mavic Air 2 vara lösningen. Det här är en mycket populär modell som har fått goda användarrecensioner. Den kommer med även på drönare bäst i test 2020 eftersom den fortsatt håller måttet.

Det du måste inse är att det här inte är samma sak som de lite mer avancerade Dji drönarna. Du kommer inte att få alla finesser som du kan läsa om ovan. Men det kanske inte gör något med tanke på att det här är en lättflugen liten sak som dessutom ger riktigt hög kvalitet på både film och bild.

Det här kan absolut vara en bra val för den som vill få till detaljrika bilder från ovan. Det är inte svårt att komma igång och därmed är detta också en bra drönare med kamera för nybörjare. Hög kvalitet och ett namn som det går att lita på är ett bra val!

Egenskaper

 • 48 MP-sensor
 • 4K 60fps-video
 • Liten form
 • Fjärrkontroll med gott grepp
 • 240 min batteritid
 • Fäste på kontrollen för mobil
 • 3 batterier med multiladdare
 • Kommer med förvaringsväska

 

Plus

Lätt att flyga

Bra kamera

Prisvärd

Minus

Det går inte att zooma

 

Du kan läsa mer och se pris om du klickar här!

 

I den här videon kan du kika lite närmre på drönaren:

Vad säger användare?

När vi ser på användares kommentarer blir det tydligt att folk är mycket nöjda med denna drönare. Det är inte en billig drönare men den är mycket prisvärd. Det finns också proffs på Dji drönare som menar att det här är den bästa. Enkelheten att flyga hyllas såväl som kvalitet på bilder och filmer.

 

 1. Ryze Tello Boost Combo Powered

Amazon Choice 2020!

4,4 av 5 stjärnor på Bestbuy.com

Vi ska också ta med en drönare som kostar mycket mindre för dig som letar efter billiga drönare som kan lite mer. En Tello drönare en perfekt drönare med kamera för nybörjare. Den kan också passa barn som är lite äldre och som kan ta ansvar för en bättre maskin.

Det går att flyga med en Ryze Tello drönare inomhus och det kan vara en god anledning till att välja denna modell till ett barn som vill komma igång. Det är enkelt att flyga och kameran fungerar bra för bilder och film.

Efter laddning får du nära en kvarts flygning. Om batteriet skulle ta slut innan du landat kommer det ske en automatisk laddning vilket räddar drönaren från att krascha. Det finns också sensor som upptäcker hinder som sedan undviks så att det inte blir kollision.

Om du är ute efter en bra drönare som inte kostar som de allra bästa modellerna är det här ett säkert val. Den får tummen upp av både experter och vanliga dödliga.

Egenskaper

 • Styrs med mobilen
 • Går att programmera
 • Lätt att flyga
 • Sensorer motverkar kollision
 • Spelar in med HD-upplösning
 • Kan cirkulera
 • Kan loopa
 • Automatiskt landningsfunktion
 • Kan köras med VR-glasögon
 • 100 meter räckvidd, 10 meters höjd
 • 13 minuter flygtid

 

Plus

Lättflugen

Kan köras inomhus

Bra kamera

Minus

Tål inte mycket vind

 

Du kan läsa mer och se pris om du klickar här!

 

I den här videon kan du kika lite närmre på drönaren:

Vad säger användare?

De som har köpt denna drönare är mycket nöjda med den. På Amazon ger över hälften av de som köpt modellen 5 stjärnor. Många påpekar att det här är ett bra val för den som vill lära sig flyga drönare. En god förberedelse för mer avancerade modeller i framtiden. Kolla taket, skapa minnen med videon eller undersök platser som du annars inte kommer åt för en riktigt billig peng!

Vilken drönare hade jag valt?

Jag hade valt Dji Mavic Mini för att den ger så mycket för en så liten peng och för att den är lätt att ta med sig. Men jag hade blivit lika glad för alla drönarna som jag nämner i listan härovan!

25 frågor och svar om drönare

Här är några mycket vanliga frågor om drönare med svaren som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut när du vill köpa drönare till dig själv eller som present.

 1. Hur högt kan man flyga med drönare?

Du kan hitta drönare som kan flyga upp till 120 meter över marken, kanske mer. Billiga drönare klarar omkring 10 meter. Det gäller förstås att även se på drönare regler för att hålla rätt höjd. Särskilt i känsliga områden som invid en flygplats.

Upptäck världen med drönare!
 1. Hur vet jag vilken som är bästa drönare?

Det är ganska säkert att säga att Dji drönare tillhör de allra bästa. Men en bästa drönare för dig är inte nödvändigtvis den bästa för en annan person. Det hela beror lite på vad du ska använda drönaren till. Därför är det viktigt att du tänker igenom användning. Om fotografering står i fokus behöver du en drönare kamera som motsvarar dina krav.

 1. Finns det billig drönare med kamera?

Ja, det finns billiga drönare som har bra kamera. Även drönare barn kan använda sig av. Men det kan vara ganska stor skillnad på vad kameran klarar av och det måste du alltid se närmre på.

 1. Hur långt kan drönare flyga?

Det finns drönare som kan ta sig 7 km och mer med en laddning. Köp drönare med tanke på hur långt den kommer. För lek inomhus eller i parken krävs det ju inte många hundra meter. Men för naturfoto i fjällen eller filmning med drönare då du åker skidor bör du ha ett bättre stöd för drönarens räckvidd.

 1. Hur styrs drönare?

En drönare är ett radiostyrt fordon och styrs därmed med hjälp av en radiosändare. Fjärrstyrning kan ske med hjälp av en fjärrkontroll såväl som med en smartphone. Dessutom finns det automatiskt styrda drönare. Dessa programmerar du i förväg. Du kan också ha viss automatisk styrning som till exempel att drönaren styrs bort från saker den kan kollidera med eller att den landar automatiskt när batteriet håller på att ta slut.

 1. Finns det regler för drönare?

Ja, det finns regler för drönare och du bör hålla ett öga på nya regler som kan dyka upp. Några exempel på regler som gäller är:

 • Drönare ska vara CE och C märkta.
 • Det krävs särskilt tillstånd för att flyga utom synhåll och på en höjd som överstiger 120 meter.
 • Du får inte flyga på ett sätt som innebär fara för människor, djur och andra fordon.
 • Det måste alltid finnas en operatör då du flyger med en drönare. Operatören har ansvaret för flygningen. Operatören ska enligt regler för drönare vara registrerad hos Transportstyrelsen som privatperson eller företag.
 • Du ska också ta reda på om din drönare gör att du räknas som fjärrpilot och därmed behöver ett behörighetsbevis som du får med ett prov. Leksaksdrönare och drönare under en viss vikt kräver INTE detta behörighetsbevis.
 • Så länge som din drönare inte väger mer än 25 kg och du flyger med den inom synhåll och max upp till 120 meter behöver du inget tillstånd från Transportstyrelsen. Du kan dock inte flyga över folksamlingar utan tillstånd.
 • Vissa områden som naturområden, över fängelser, vid kärnkraftverk och militära kan innebära vissa begränsningar för flygning.

Här får du mer information om de nya drönare regler som införs den första juli 2020:

 

För att flyga säkert kan du ta en titt på kartan från Luftfartsverket för drönare. Den visar dig var du kan flyga utan att störa annan trafik i luften.

 1. Hur drivs drönare?

Drönare drivs med batterier och det här är viktigt att betänka. Beroende på hur långt batteriet kan räcka kan det vara så att du behöver minst ett extra batteri att ta med dig ut då du ska göra längre flygningar. Dessutom är det smart att se hur det går att ladda batterierna och hur lång tid det tar.

 1. Finns det undervattensdrönare?

Ja, du kan köra med drönare under vatten och det här är otroligt spännande. Med en undervattensdrönare, klicka här för att se en av de allra bästa, kan du ta bilder och filma under vattnet.

En drönare under vatten kan vara fantastisk att ha med under dykning och för andra vattensporter. Dessutom kan det här vara riktigt roligt för lek med barn som också är nyfikna på att se vad som finns där under ytan.

 1. Vad betyder drönare?

En drönare synonym är obemannad luftfarkost och det är också betydelsen av ordet drönare. När det rör sig om ett flygplan som är obemannat kan man även säga förarlöst plan. Idag finns det ju också drönare för under vattnet och dessa kallas precis samma sak fast att det inte rör sig om att flyga.

 1. Vad kostar en drönare?

Du kan lägga över 15 000 kronor för en professionell drönare. Du kan också gå god kvalitet till exempel med en Ryze Tello drönare som kostar mycket mindre. Ta en titt på din budget och väljs det bästa du kan få för den!

 1. Vad används drönare till?

Det går att använda drönare till allt från lek till arbete. Den som jobbar med fotografi kan dra stor nytta av att komma upp och till platser som annars är svåra att nå. Idag är det också vanligt att så kallade influencers och folk som jobbar med marknadsföring online väljer att köpa eller hyra drönare för att ta riktigt bra film och bild.

 1. Vad heter drönare på engelska?

Drönare på engelska är drone.

 1. Var får man flyga med drönare?

Det finns regler för var du får flyga med drönare. Drönare är olagligt där de kan orsaka skador. Men tumregeln är att du kan flyga fritt inom synhåll och upp till 120 meter. Detta såvida du inte befinner dig i känsliga områden som militära zoner, vid fängelser och kärnkraftverk. Det är som sagt också så att drönare i naturreservat kan innebära vissa restriktioner för att inte störa djurlivet.

 1. Var kan jag köpa drönare?

Det finns många bra butiker online där du kan köpa drönare. Jag rekommenderar:

 • Kjell & Company – De har de bästa modellerna samt tillbehör till drönare. Det här är också en butik som erbjuder prisvärda drönare. Många gånger slår deras priser andra butikers.
 • Webhallen – Webhallen är också en butik med ett gott utbud av drönare. De ger fina priser och har några av de främsta märkena såväl som billigare drönare.
 • Stor & Liten – Om du ska ha en drönare för barn rekommenderar jag denna leksaksbutik. De erbjuder drönare som leksaker som håller hög kvalitet.
 • CDON – Det här är alltid ett bra val när du är ute efter bra produkter till bra priser. CDON har också ett fint utbud av drönare. Här kan du garanterat hitta en prisvärd drönare!

 

 1. Kan man flyga drönare när det snöar?

Du kanske tänker att det vore fantastiskt att filma med drönare i snöfall. Att liksom befinna sig mitt i snöstormen och visst kan det här vara en möjlighet. Det kan vara svårt att hitta en drönare som klara tungt snöfall men lättare snö borde en stark drönare greja. Det gäller förstås att se på eventuellt drönare försäkring innan du kör ut i snön och riskerar att krascha.

 1. Kan jag flyga drönare när det blåser?

Det finns drönare som är gjorda för att klara av blåsigt väder. Var dock medveten om att även de bästa drönarna kan vara känsliga för starka vindar. Om du vet med dig att du ska flyga drönare i vindar ska du välja rätt modell för detta.

 1. Vad är en aura drönare?

Det här är en radiostyrd leksak som styrs med en handske. Det får det att se ut som att du styr drönaren med din aura från handen!

 1. Vilken drönare ska man köpa?

Du ska köpa drönare som har de funktioner du behöver. Det bör också vara en prisvärd drönare inom din budget. Om det ska vara en leksak kan du betänka möjligheten till tema. Det finns till exempel Star Wars drönare.

 1. Vem får använda drönare?

Det beror på vilken drönare det är. Drönare som inte kräver registrering kan användas av vem som helst. Om du inte vill krascha en dyr drönare ska du undvika att låta ett barn som inte kan hantera den flyga med drönaren.

 1. Är det lagligt med drönare?

Det är lagligt med drönare så länge som du håller dig till reglerna som gäller i Sverige. Det kan vara så att du behöver tillstånd för drönare. Tänk bara på att fota och filma med drönare också kan kräva tillstånd. Att filma andra människors liv och aktiviteter utan deras vetskap är inte samma sak som att köra med selfie drönare!

 1. Är det svårt att flyga drönare?

Det kan vara lite svårt i början och därför rekommenderas det ibland att du börjar med en billig drönare för att lära dig flyga innan du köper något mer avancerat.

 1. Vad är drönare bra för?

De kan vara bra för mycket. Förarlösa flygfordon kan ta sig till platser som vi annars inte kommer åt. Det går ju till och med att leverera paket med drönare. Du kan bygga drönare för detta syfte eller köpa en som leksak eller för att fotografera och filma för företaget eller för skojs skull.

 1. Får man fota hus med drönare?

Det beror på vilka hus. Undvik att fota militära byggnader utan ett tillstånd för detta! Som mäklare kan du dra stor nytta av att kunna fota hus men här är det också viktigt att jobba på ett etiskt sätt i samråd med kund.

 1. Från vilken ålder kan man flyga drönare?

Det finns ingen åldersgräns. Sunt förnuft råder. Särskilt om du vill undvika att krascha en drönare som kostat dyra pengar. Om du funderar på om ett barn kommer att klara av att flyga kan du rådgöra på drönare forum där folk med erfarenhet kan ge dig goda svar.

 1. Går det att köra race med drönare?

Ja, med fpv drönare kan du köra race. Race drönare körs i banor som är förbestämda och det här är en väldigt spännande lek och sport som alltfler upptäcker.

Här kan du se fpv drönare race i Australien:

 

25 intressanta fakta om drönare

Det finns mycket att säga om drönare och det oavsett om du är ute efter en enklare leksak för ett barnbarn eller om du nu tänker ge dig på fotografering av din egen utförsåkning. Låt oss ta en titt på några mycket intressanta drönarfakta…

 1. Drönare är inget nytt

Det var Nikola Tesla som även tog fram radion som uppfann den första drönaren. Detta skedde år 1898. Vi pratar alltså om en maskin som har över 100 år på nacken!

Tesla tänkte sig att drönaren kunde användas för att få slut på alla krig. Så blev det inte riktigt. Du känner igen namnet från elbilarna som också kommer från samma man. Tesla uppfann också en hel del patent för robotar och han ska ha sagt att han alltid varit före sin tid.

 1. För skogsplantering

Vi vet att drönare kan användas för skojs skull såväl som för bra fotografering. Men visste du att det här också är det perfekta verktyget för att jobba med skogsbränder såväl som med plantering av träd? Med drönaren når man områden som annars är svåra att nå och sedan kan man med hjälp av 3D-kartoer planera hur träden ska planteras. Med drönaren går det att plantera 100 000 nya träd per dag!

 1. För bättre luft

Drönare används också i kampen för bättre luft. Med drönaren kan man utföra viktiga tester för att avgöra vad som händer med vår luft. Med informationen kan sedan rätt insatser sättas in på rätt platser.

 1. Skapar jobb

Europa kommissionen har förutspått att drönarindustrin skulle kunna skapa över 150 000 nya jobb tills 2050 inom EU.

 1. Jobb för handikappade

Det har också visat sig att drönare kan vara vägen in på jobbmarknaden för handikappade. Det finns nämligen möjlighet för många handikappade att jobba som drönarpiloter.

 1. Inte förbjudet vid svenska flygplatser

Det kan verka som en absolut no-no men så är det inte. Man får faktiskt utföra viss flygning med drönare vid en flygplats. Om en drönare inte väger mer än 7 kg och inte kan flyga snabbare än 90 km/h kan den flygas i en flygplats kontrollzon utan att man först ber om tillstånd för detta från flygtrafikenheten.

 1. För jordbruk

I Kanada har man länge använt sig av drönare inom jordbruket. De drönare som jordbrukare använder sig av kan bli mycket dyra. Det kan handla om flera hundratusen kronor per drönare. Det här är drönare med sensorer som kan mäta jordens fuktighet och hjälpa till med plantering. Drönarna kan också uppskatta om det som odlas är moget och redo för skörd.

 1. Pyttesmå drönare

Det finns riktigt små drönare. Bland världens minsta exemplar finner vi modeller som väger mindre än 1 gram!

 1. Namn från drönarbina

När drönarbin flyger låter det lite som drönare, eller tvärtom förstås. Och det sägs att det här är anledningen till att man kallar de obemannade flygfarkosterna för drönare.

 1. Militära redskap

Drönarna är idag viktiga redskap inom det militära. De används för att spionera såväl som för att utföra olika typer av attacker. Inför en attack kan en drönare användas för att kartlägga och undersöka det område man tänker ge sig in på. Det finns drönare som är lika stora som vanliga krigsflygplan men som är utan förare.

 1. Inte samma sak som modellflyg

Det finns en stor skillnad mellan modellflyg och drönare och det är att drönare är maskiner som kan flygas utom synhåll. Modellplan flyger man inom sikte. Om ett modellflyg kan flygas längre bort är det automatiskt tal om en drönare.

 1. Första militärdrönarna

De första militärdrönarna var inte till för att kriga utan för att leta upp terrorister. The Predator var den första militära drönaren som användes för att hitta Osama Bin Laden. USA byggde drönare efter attackerna den 11 september 2001.

 1. Israel var först med att tillverka professionella drönare

Det första landet att tillverka drönare i större skala var Israel. Israel Aerospace Industries producerar drönare för omkring 24 olika länder.

 1. Många har dött av drönare

Drönare har använts för att döda och det är många som har dött på detta vis. Trist nog handlar det om tusentals människor och många av dessa har varit barn.

 1. Drönare hjälper också människor

Drönare används också för att rädda liv. Med drönare kan man skicka nöd paket till områden som annars är mycket svåra att nå. Dessutom kan man jaga brottslingar på ett effektivt sätt med drönare och det är förstås bra för andra som riskerar att bli utsatta för brott av dessa personer.

 1. Kanonbra för nöjesevent

Med drönare kan vi få en fin bild av vad som händer under sportevent. Det går ju att filma från vinklar som ger en helt unik överblick av arrangemanget. Med drönare missar vi inte sportevent eller härliga fester med fyrverkerier som vi kan se på nära håll tack vare filmningen från luften.

 1. Enklare att dekorera på teatern

Det finns teatrar med högt i tak som använder sig av drönare för att ordna med dekorationer på ett säkert sätt.

 1. Amerikanarna är största konsumenterna

Det är amerikanarna som använder sig mest av drönare i världen. Nära 200 000 personer har registrerat sina drönare hos Federal Aviation Administration i USA. Det ska ha sålts dubbelt så många i landet och det finns förstås många drönare som inte syns i statistiken.

 1. Amazon vill använda drönare

Amazon har ganska länge gått i tankar om att göra sina leveranser med drönare. Det här skulle kunna ge otroligt snabba leveranser.

 1. Populärt på bröllop

Bröllopsfotografer måste lära sig filma och fotografera med drönare för det blir allt vanligare att par som gifter sig vill ha det hela dokumenterat ovanifrån.

 1. Innan drönarna var drakar alternativ

När fotografer ville få bilder och film från luften innan det fanns drönare använde de sig ofta av drakar. Det var inte lika smidigt men gav den häftiga effekten av bilder från himlen.

 1. Inte tillåtet i nationalparker i USA

Om du ska flyga med drönare utomlands ska du vara väl medveten om reglerna som gäller i landet. I USA får man inte längre flyga drönare i nationalparker. Detta efter att en turist lyckades krascha sin drönare i en källa i Yellowstone.

 1. Örnar som slåss mot drönare

Om vi kan kriga med drönare måste vi också tänka hur vi ska försvara oss mot dem. I Holland har man jobbat med att försöka lära örnar att slåss mot drönare.

 1. Ambulansdrönare

Det finns ambulansdrönare som flyger ut medicinsk utrustning och sedan via kamera och video hjälper den som skadats att få veta vad som behöver göras.

 1. För övervakning

Det finns ett stort intresse för att använda drönare för övervakning. Det diskuteras dock hur man kan göra detta på ett sätt som inte för tankarna till krig och militär verksamhet. I England har det kommit förslag om att skapa drönare som är färgglada och gulliga för övervakande verksamhet.