Hur ger du bort aktier till ett barn som present?


Kanske tillhör du den generation som fick aktiebrev som present som barn. Kanske minns du rentav att det blev utdelning på fonder som du fått och att detta firades. Det är inte alls ovanligt att ge bort aktier som present men idag fungerar det hela lite annorlunda. Du kan sköta din aktiehandel med en aktie app och du kommer inte att få något fysiskt brev som det lilla barnet kan kika på längre fram.

Aktier som present till ett barn

Att ge bort en möjlighet till vinst är inte alls en dum idé och aktier kan ju kännas bra mycket säkrare än en lott. Köper du delar av ett stabilt bolag som kan tänkas existera under många årtionden till kan det passa lika bra som babyshower present som födelsedagspresent till en pojke som fyller 8 år. Värdet bör ju hålla sig när det gäller stadiga bolag.

Fira första födelsedagen med aktier till barnet!

Det fina med den här presenten är ju att värdet kan gå upp ordentligt. Det är en investering. Just därför är det ganska vanligt att aktier och fonder ges som present till mycket små barn. Vid födseln eller i unga år. Och det är särskilt mor- och farföräldrar som tycker om att ge den här typen av gåva. Den betyder lite mer och kan bli något som gör stor skillnad i framtiden.

Hur går det till?

I och med att du inte kommer att få ett aktiebrev som du högtidligt ger bort till barnets föräldrar i ett kuvert gäller det att göra på rätt sätt. Det finns lite olika vägar att gå beroende på vem som ger.

  1. Skapa ett nytt aktiekonto i barnets namn

Till en bebis behöver ni skapa ett aktie- eller fondkonto. Det kan ni göra i barnets namn. Föräldrar kommer att förfoga över kontot tills det att barnet blir myndigt.

  1. Skapa konto i föräldrarnas namn

Det går också att skapa ett nytt aktiekonto i föräldrarnas namn. Då är det föräldrarna som beslutar om när pengarna eller aktierna ska lämnas över till barnet.

  1. Om du är vän till föräldrarna eller far- eller morförälder

Om det inte är ditt barn du vill ge aktier till kan du inte gå och öppna ett konto för aktier i barnets namn för att ge bort denna present. Då måste du ordna med godkännande från barnets vårdnadshavare. Det finns särskilda blanketter för detta. Du brukar kunna få blanketten från aktiemäklare.

  1. Be föräldrarna öppna ett konto

Du kan också tala om för föräldrarna att du vill ge barnet aktier som present och be dem om att öppna ett konto som du kan överföra aktierna som du köper till. Det här kanske inte känns lika fint som att ge bort ett klassiskt aktiebrev men många gör just på detta vis och med presenter är det ju tanken som räknas.

Vad händer med skatt?

Aktier som gåva till barn är som regel skattefria. Det finns undantag som till exempel då det rör äldre barn som arbetar som anställd i företaget som man ger bort aktier från. Om du är osäker på om aktierna ska skattas på ska du kolla med Skatteverket så att du vet vad som gäller.

Men för en traditionell aktiegåva till ett barn måste man inte tänka på skatt och det är ju bra att veta.

Summering

Aktier som present till barn är klassiskt och något som fortsatt är populärt. Det är inte längre aktuellt att ge bort aktier och fonder i brevform. Idag är allting digitalt. Precis som att du handlar med aktierna via din mobil och dator kommer du att ge bort dem som present på samma sätt. Välj en metod för att ge bort aktier som gåva som passar dig allra bäst!