Barnspel


Det finns en massa roliga spel på nätet som är till för barn, men de flesta håller nog med om att det finns ett stort intresse av att försöka skapa aktiviteter där barn inte sitter och glor på en skärm. Med tanke på detta så kommer vi här att se lite närmre på de typer av barnspel som man kan skaffa för att ha roligt med små och stora barn. När det regnar eller blåser katter utanför så är det inte så dumt att ha några klassiker redo. Många gånger så kan ett så enkelt spel som Fia vara precis det som ska till för att små barn, äldre barn och vuxna ska ha riktigt roligt tillsammans…

barnspel

Kolla in spel hos Coolstuff. De har lite annorlunda spel och leksaker som passar både stora och små och som kan skilja sig lite från de traditionella brädspelen.

Barnspel för små barn

Riktigt små barn tycker om spel där man får tänka till och även får röra vid olika pusselbitar och andra ingredienser. En klassiker här är förstås Memory där barnet får tänka till för att finna paren bland korten som ligger gömda mot bordet. Memory är den typ av barnspel som man kan spela med riktigt små barn samt med äldre. Det är bra för hjärnan och faktiskt riktigt roligt. Små barn kan också tycka om spelen där man ställer frågor och liksom leker med tankar om vardagen och sådant som aldrig skulle kunna hända. Spelet kanske ställer frågan om vad som är annorlunda i en viss situation eller på en viss bild eller så kanske man helt enkelt ska samla symboler för att skapa ett visst mönster.

bgcolorfull

Med små barn så måste man engagera sig så är det bara. Därför så är det bra om man väljer ett spel som man själv tycker om. När Memory spelet har fina bilder så blir det ju roligare att som vuxen ta del av barnspelet.

Lite äldre barn

Lite äldre barn kan fortfarande njuta av Fia och Memory men vill kanske få en extra dimension av utmaning. Beroende på ålder och personlighet så kan man börja spela spel som Monopol och Hotell. Det här är spel som passar särskilt bra för barn på lågstadiet. I de här spelen så är det både tur och skicklighet som gäller. Många barn tycker också att det är väldigt kul att spela med låtsaspengar. Äldre barn kan också ha kul med labyrintspel eller kulspel där man genom att flytta kulor på ett visst sätt ska tömma spelplattan. Till skillnad från yngre barn så kan äldre barn ofta spela med varandra men som förälder så bör man ta chansen till en riktig kvalitetsstund och faktiskt spela tillsammans. Det slår att sitta sida vid sida i soffan med surfplattor med hästlängder!

Äldre barn

Äldre barn kan spela allt det som hittills har nämnts och även lite svårare spel där man behöver tänka till lite mer. Yatzy och kortspel som Femhundra och Poker blir intressanta för barn som går på högstadiet. Det här är spel där man måste ha koll på lite mer och där skicklighet kan bli en mycket viktig faktor. Spel som schack kan också vara av intresse för barn som tycker om att tänka till. Här är ett tips att satsa på ett fysiskt schackspel och inte att spela gratis online. Faktum är att studier har visat att det finns ett samband mellan att spela schack och att lyckas med studierna så det här är verkligen ingen dum sak att pyssla med! Det är bra för barn att spela med helt vanliga brädspel och mot andra människor hellre än mot en dator. Det här ska man tänka på då man vill ha bra barnspel som kan stimulera och utveckla barnets tänkande. Visst är det smidigt när det blir tyst och lugnt för att barnen hänger över paddan men då ska man komma ihåg hur det här påverkar barnets hjärna och framtida förmåga att lösa problem och tänka på ett kreativt sätt. För kreativt tänkande så kan spel som Cluedo vara riktigt bra då de både är roliga och spännande och låter barnen tänka till på ett avslappnat med ändå intensivt sätt.

Här förklarar Susan Polgar schack på ett enkelt sätt: