Pedagogiska leksaker – De bästa pedagogiska leksakerna


Med pedagogiska leksaker ger du inte bara en rolig present utan också utveckling och hälsa. Det finns utbildande leksaker för alla åldrar och det här är en viktig investering. Oavsett om du är förälder, mor- eller farförälder eller kanske god vän kommer den utvecklande leksaken att vara välkommen.

Vad är pedagogiska leksaker?

En pedagogisk leksak är något som kommer att främja barnets utveckling. Det kan den göra på olika sätt. Det kan röra sig om en lekställning som har en massa intressanta detaljer. Här handlar det om den motoriska utvecklingen mer än mentala utmaningar även om en klätterställning också kan ge hjärnan fin stimulans.

Exempel på pedagogiska leksaker:

  • Byggblock med olika färg och form
  • Kinetisk sand
  • Klätterställning och klättervägg
  • Vattenleksaker
  • Set för forskning
  • Böcker!
Listan kan göras mycket lång för det finns en hel del saker för barn som kan bidra med stimulans på olika sätt. Om det är viktigt för dig med en present till ett barn som kommer att ge mer än någon stund av lycka är det här ett bra val. Men tänk på att välja rätt med tanke på barnets personliga behov och intresse. Det är till exempel inte att rekommendera att ge ett kemi-set för mellanstadiet till ett barn som inte ens har börjat förskolan. Dessutom är det ofta så att de intressen som finns förstärks när du väljer rätt present. Ett barn som tycker om att måla kan bli fascinerad av att testa en ny skapande metod med lera eller annat material.

Utvecklande leksaker för olika åldrar

Något som är av stor vikt att tänka på är att det finns olika pedagogiska leksaker för olika åldrar. Det som fascinerar en bebis kommer inte att vara en utmaning för förskolebarnet. Men ibland händer det att leksaken som egentligen var för en ettåring blir femåringens favorit. Det finns alltså lärande leksaker som kan passa flera barn i en familj. De blir en investering för hela familjen och det särskilt när det rör sig om saker som man leker tillsammans med.
Byggklossar i olika format passar små och stora barn

Smarta pedagogiska leksaker för 1 år

Från 1 år och framåt går det i rasande takt. Det är också därför som det kan vara klokt att investera i en leksak som kommer att fungera även då barnets motorik förbättras. Det finns till exempel lådor med hål och tillhörande klossar. Ettåringen kanske inte förstår hur man ska stoppa i de olika formerna i lådan men leksaken är ändå givande. Den kommer att bidra till undersökning av färg, form och yta. Tids nog kommer barnet också att upptäcka hur man kan stoppa in bitarna i lådan genom att passa dem mot hålen på rätt sätt. Tänk på att de bästa pedagogiska leksakerna för 1 år är sådant som kräver lite engagemang från en vuxen. Det är viktigt att leka tillsammans. Välj därför något som du tycker om och känner att du kommer att vilja pyssla med tillsammans med barnet.

Pedagogiska leksaker 2–3 år

Pedagogiska leksaker för 2 år kan också fungera som pedagogiska leksaker för 3 år. I de här åldrarna finns det ett stort intresse för att utforska och testa. Kinetisk sand, byggblock med magneter och leksaker som utmanar finmotoriken är bra val. Glöm inte bort den motoriska utvecklingen. Cyklar utan trampor och en klätterställning med rutschkana är sådant som passar mycket bra för den här åldersgruppen.

Pedagogiska leksaker 4 år

Vid fyra år utvecklas förmågan att lägga pussel och spela spel. Här är det återigen viktigt att vuxna engagerar sig. Det går att skaffa pedagogiska leksaker för 4 åringar som de kan leka själva med. Men för det mesta bör du börja med att demonstrera och kanske vara med och leka. Det finns spännande leksaker som robotar som 4 åringar verkligen kan ha kul med. De kan ha knappar och funktioner som ger olika effekter. Modern teknik ger flera intressanta möjligheter både för mental och motorisk utveckling.

Pedagogiska leksaker 5 år

Skolan är ännu ett eller två år i framtiden men redan i femårsåldern kan barnet börja utforska språk och matematik. Leapfrog produkterna är exempel på pedagogiska leksaker för 5 år och uppåt. Dessa kan användas för att med lek introducera barnet för sådant som kommer att dyka upp i skolan.

Klassiska leksaker är ofta de bästa valen

Det behöver inte vara så svårt att komma fram till en pedagogisk leksak som kommer att passa. Ofta handlar det om mycket klassiska leksaker. Det är till exempel mycket bra för barn att få leka med tågbanor som kan kopplas ihop. Barnet får öva på att bygga upp en fungerande bana och att sedan köra tåget på den. Ett dockhus är en fantastisk leksak. Den passa bra för både flickor och pojkar. Dockhuset bjuder in till en massa spännande lek som utvecklar. Det kan också ge vuxna en inblick i vad som pågår inuti barnet. Med dockorna i huset uttrycks tankar som kan vara till stor hjälp då vuxna behöver förstå det lilla barnet bättre.

12 frågor och svar om pedagogiska leksaker

När du är på jakt efter leksaker som utvecklar och utbildar kan det vara klokt att se lite på vanliga frågor om dessa. Här är några av de vanligaste.
  1. Hur väljer man pedagogiska leksaker?
Välj efter ålder och med tanke på hur leksaken kommer att användas. Det kan vara klokt att investera lite mer i en leksak som ger mer. Om du till exempel ser på en lekställning kan det vara smart att välja till saker som rattar, minispel och annat som ger den mentala utvecklingen stimulans.
  1. Finns det pedagogiska leksaker för 6 till 12 månader?
Det finns gott om pedagogiska leksaker för 6 månader och upp. Märken som Fisher Price och Baby Einstein är märken som tillverkar den här typen av leksaker för de allra minsta. Tänk på säkerheten så att du inte ger en bebis något som innebär risker med smådelar som lossnar eller snören som går att fastna i.
  1. Är lärande leksaker dyra?
Ibland är de dyra ibland inte. Det finns pedagogiska prylar för barn för under hundralappen och så kan du lägga flera tusen kronor på ett aktivitetscentrum för barn. Tänk mer på vad du får för pengarna. Att betala hundra kronor för en enkel leksak kan vara mindre värt än att lägga tvåtusen kronor på något som är både för motorisk och mental utveckling. Det är vad du får för pengarna som bör vara fokusen när du ser på pris.
  1. Hur länge håller pedagogiska leksaker?
Hög kvalitet håller längre. Leksaker av trä för lärande är smarta. De håller ofta flera generationer. Men det är klart att du också kan påverka hållbarheten genom korrekt hantering och förvaring. Material som metall och trä kan vara att föredra över plast om du vill få lång hållbarhet.
  1. Var hittar jag pedagogiska leksaker?
Du finner den här typen av leksaker i varje leksaksbutik med utbildande leksaker. Men om du vill få tillgång till många olika typer av leksaker ska du söka online. Då hittar du ett enormt sortiment. Du kan handla i butiker som Stor & Liten så väl som från Forskarfabriken.
  1. Vilka pedagogiska leksaker är bra för minnet?
Minnet kan stimuleras av leksaker som böcker, pussel och spel. Men det är faktiskt också så att minnet mår bra av fysisk stimulans. Därmed kan en leksak som är till för rörelse som en gunga, en klätterställning eller balansbräda också vara bra för minnet.
  1. Blir barn smartare av pedagogiska leksaker?
Ja, barn kan absolut bli smartare av att få leksaker som stimulerar på rätt sätt. Men här måste det upprepas att det är viktigt att vuxna finns med i bilden. Interaktionen kan vara en otroligt viktig sporre för att barnet verkligen ska utvecklas av leksaken. Den kan också komma från andra barn såsom sker på en bra klätterställning.
  1. I vilken ålder kan man börja med pedagogiska leksaker?
Det går att börja när barnet är fött. Det finns pedagogiska leksaker för bebisar som är till för att stimulera olika sinnen på olika sätt. Om du tänker dig leksaker som är mer till för inlärning av fakta och olika skolämnen kan pedagogiska leksaker för 5 åringar vara starten.
  1. Behöver barn pedagogiska leksaker?
Ja och nej. Det är inte så att barn inte kan leva utan leksaker som de lär sig av. Barn lär in på ett naturligt sätt och kan utvecklas av helt naturliga leksaker som stenar, grenar och annat som de hittar i parken. Men om ett barn inte riktigt har tillgång till den här typen av lek kan det finnas god anledning till att investera lite mer i leksakerna som utvecklar.
  1. Hur många pedagogiska leksaker behöver man?
Det är individuellt. Egentligen är det viktigast att bestämma vilken typ av leksaker för utveckling hos barn som behövs. Men det kan finnas fördelar med att ha flera. Då går det att lägga undan vissa och plocka fram vid olika tillfällen för att göra det extra intressant att leka. Barn kan tröttna även på utvecklande leksaker om de alltid finns tillgängliga.
  1. Måste det vara pussel eller pyssel?
Nej, det måste inte vara pussel eller pyssel. Leksaker som är pedagogiska är inte bara för stillasittande lek. Det finns en massa intressanta prylar som också kan innebära rörelse. Ett exempel på detta är en pianomatta. Barnet kan träna på att spela en viss låt samtidigt som detta ger en fysisk utmaning och utvecklar barnets sinne för koordination.
Lekställningen kan också ha en utvecklande effekt på barnet
  1. Kan barnen leka själva med pedagogiska leksaker?
Det finns pedagogiska leksaker som barnet kan leka själv med. Men det är ofta intressant med leksakerna som är för fler. Den här typen av leksaker ger social kompetens som också är viktigt för barnets emotionella utveckling.

16 intressanta fakta om utbildande leksaker

Leksaker för inlärning är inget nytt koncept. Det finns en massa spännande fakta om den här typen av leksaker. Här är några som du kanske inte kände till…
  1. På engelska kallas utbildande leksaker för educational toys eller för instructive toys.
  2. Utbildande leksaker är designade för barn med målet att via lek stimulera till någon form av inlärning.
  3. År 1963 sade filosofen John Locke i Some Thoughts Concerning Education att pedagogiska leksaker kunde förbättra barns inlärning av bokstäver. Han föreslog att inlärningen skulle fungera lite som en sport.
  4. Intressant nog visar flera studier att en leksak är som effektivast då vuxna är med i bilden. Dessutom fungerar leksaken bäst då den är väl anpassad till barnets intellektuella nivå.
  5. Pedagogiska leksaker marknadsförs som saker som stimulerar social, emotionell och fysisk utveckling hos barnen.
  6. Många gånger är hemmagjorda leksaker minst lika effektiva som de du kan köpa i leksaksbutiken. Så länge som leksaken används med tanke på barnets utveckling kommer den att fylla sitt syfte. Om du redan har ett leksakståg behöver du kanske inte köpa ett nytt set i trä med en massa invecklade funktioner.
  7. Pedagogiska leksaker är viktiga för att barnet ska utvecklas och växa på olika sätt. Det spelar ingen roll vilken ålder barnet har. Med leksakerna blir inlärningen rolig.
  8. Pussel är en fantastisk tillgång och utbildande för många olika åldrar. En mycket bra leksak att ha hemma för regniga dagar. En pusselmatta kan vara en mycket bra pedagogisk leksak till en 2 åring eller 3 åring.
  9. LeapFrog är ett märke som är känt för utbildande leksaker för små barn. De har verkligen intressanta produkter för barn som ännu inte har börjat skolan.
  10. De flesta vattenleksaker kan användas som leksaker som är pedagogiska. Det är bara att använda dem med lite eftertanke för att de ska stimulera och utveckla barnet.
  11. Många utbildande leksaker för barn är gjorda för att stimulera den finmotoriska utvecklingen. Det kan vara väldigt bra för barn som till exempel har svårt att teckna och skriva.
  12. Det finns gott om pedagogiska saker för barn som har som syfte att bidra till barnets kognitiva utveckling och som används av terapeuter som jobbar med barn i olika åldrar.
  13. En spännande pedagogisk leksak för barn är kassan eller andra saker som ser ut som det som finns i den vuxna världen. Barn har ett behov av att leka det som de ser oss vuxna göra. Butiken, hemmet och kopior och miljöer utomhus kan fungera mycket bra som utvecklande leksaker.
  14. I Kina är tillverkningen av de utbildande leksakerna intensiv. Det är en respons till det ökade behovet av den här typen av produkter som kommer från länder som USA och Sverige. Det är både lärare och föräldrar som vill ha leksaker som ger mer.
  15. Nyckelföretag inom utvecklingen av leksaker för inlärning är Mattel, Lego, Melissa & Doug, Banbao, Ravensburger, Jakks Pacific, Gigotoys och Engino.
  16. I Asien finns det över 300 000 leverantörer av pedagogiska leksaker.