Klart att det ska vara popcorn på födelsedagsfesten!


Ska det vara fest, ska det vara popcorn! Födelsedagskalas är festliga tillfällen oavsett ålder på de som firar. En stor skål med härliga fluffiga popcorn som doftar som bio och smakar som glädje är svårt att motstå.

Popcornskålen är som en magnet. Barn och vuxna dras till den och doften som väcker lusten till lek och skratt. Vem ska poppa? Betänk att du antagligen behöver omkring 100 liter för en normalstor fest. Det kan bli många timmar i köket…

Färdigpoppade popcorn friar tid

Färdig poppat är smart men det som du poppar i din kastrull på spisen smakar inte som professionella färdigpoppade popcorn. Så enkelt är det. Med tanke på att det inte alls kostar särskilt mycket att köpa färdiga popcorn är det klokt att beställa i god tid för festen.

Du får dina popcorn någon dag innan eller kanske samma dag som det ska firas. Sedan är det bara att hälla upp i skålar. För bättre hygien kan det vara klokt att välja popcornstrutar eller popcornbägare som du pytsar upp i. Dessa bör du kunna få tillsammans med dina popcorn.

Fina popcornstrutar är också något som gör att födelsedagsfesten känns ännu festligare. Varje festdeltagare får sin egen strut och så kan du ha bägare för påfyllning redo i köket. Du kan räkna med att 100 liter popcorn räcker för omkring 140 strutar. Om varje gäst får två strutar och sedan äter två till helt fritt betyder det att du har popcorn till cirka 40 personer med en 100-liters påse!

Nyttigt godis för nästan alla åldrar

Om du vill festa på ett sätt som är lite nyttigare finns det god anledning till att välja popcorn som festsnacks. Enligt forskare är popcorn lika nyttigt som frukt. Det här är en ypperlig källa till fullkorn och dessutom är det smalmat.

Det går att äta en massa popcorn utan att det syns på vågen. Om de tillagas med kokosolja och rätt mängd salt är det verkligen ett snack som du kan njuta av på alla sätt och vis. Dåligt samvete vill vi inte ha på födelsedagsfesten så det är klart att du ska servera popcorn så att alla kan roa sig med gott.

Riktigt små barn ska inte äta popcorn för det kan vara farligt. Rekommendationen är att inte börja ge popcorn till barn förrän de har fyllt 3 år. Därefter anses det vara säkrare och mindre risk för att barnet ska sätta i halsen.

Så för kalasen för mindre barn kan det vara klokt att inte bjuda på popcorn till de små. Ställ popcornskålar med färdigpoppade popcorn på en plats där de inte kommer åt för vuxna som kommer att gilla godiset.

Popcorn andas fest och glädje

Vad är det som får oss att bli på så gott humör av popcorn? Doften, känslan i munnen och smaken av salt och smörigt älskas av en majoritet. Även om vi inte själva har poppat popcornen kan tanken om hur de poppar fram till små vita moln också bidra med en glad känsla.

Så pass att det faktiskt kan vara smart att hyra en popcornmaskin för födelsedagsfesten. Gästerna får se när popcornen blir till och kan sedan få strutar fyllda med det goda. Popcornmaskinen kommer också att sprida den härliga doften under en längre stund.

Pimpa popcorn för större effekt!

Kalaslekar med popcorn

Nu behöver du inte använda alla popcorn för strutar och popcornskålar. Det går att leka lekar med det nyttiga godiset. Lekar för både stora och små (över 3 år!).

Några roliga popcornlekar:

  • Välj rätt popcorn – Lägg popcorn i en ring eller i form av en stjärna. En deltagare får gå ut när ni väljer vilket popcorn som är det utvalda. Den som gått ut kommer tillbaka och börjar äta av popcornen. När personen äter det utvalda popcornet ropar alla och så blir det nästa persons tur.
    Den som lyckas äta flest popcorn utan att gå på nitpopcornet vinner!
  • Håva popcorn i skål – Lägg popcorn på ett bord bredvid två skålar. Dela upp festdeltagarna i två lag. Varje deltagare ska med höger hand på rygg försöka få upp ett popcorn med en sked och lägga i skålen. Laget som först får alla popcorn i sin skål vinner.
  • Springa med popcorn på sked – Det här fungerar precis som potatisstafett. Det gäller dock att ta sig hela vägen utan att popcornen som finns på skeden blåser av. Om de gör det måste deltagaren börja om från start igen.

Popcorn är verkligen för alla. Prinsar, troll, vanliga dödliga och så barn förstås. Här kan du se ett mycket roligt videoklipp där den brittiske prinsen får dela popcorn med en liten unge utan att veta om det!