Köpa biljardbord? Inte innan du läser detta!


En unik och riktigt rolig present är ett biljardbord. Det här är en möbel som är vacker att se på samtidigt som den erbjuder aktivitet för hela familjen. När det finns plats för den här typen av leksak för stora och små är biljardbordet en fantastisk investering.

Det måste inte finnas ett stort intresse för biljard för att det ska bli en lyckad present. Det här är ett spelbord som de allra flesta kan se charmen med. Dessutom måste man inte spela själv för att ha roligt omkring det.

Det finns lite olika typer av biljardbord till olika priser.

Om du vill ha:

Låt oss kika lite närmre på biljardbord som present. Läs vidare om hur man spelar biljard, hur stort ett biljardbord ska vara och mer som du bör ha lite koll på innan du beställer presenten…

Finns det plats för ett biljardbord?

Det här är den första frågan och något som ska vara väl undersökt innan ni beställer ett stort biljardbord. En god riktlinje är att se till att det finns minst 1,5 meter från bordets kant till vägg. Detta för att det ska gå att hantera köer utan att de fastnar i väggen.

En biljardkö är cirka 150 cm lång. Det finns kortare varianter. Om rummet är i mindre laget kan du välja biljardköer som är 120 cm långa. Det viktigaste är att du tänker på detta och inte missar att kolla upp hur de biljardbord mått som gäller passar in.

Det finns ju mini biljardbord. De är inte samma sak som stora professionella biljardbord men visst kan de ge glädjen av att spela biljard tillsammans.

biljardbord

Destroyer 8

 • Stilrent

 • Robust

 • Snabb leverans!

Ella 8 port

 • Elegant

 • Hög kvalitet

 • Livstidsgaranti

 • Olika färger

Kombifold
Biljard och pingis

 • Biljard och pingis!

 • Även snookerbollar

 • Hopfällbart

 • Prisvärt

Biljardbord och matbord

En lösning på problemet med för lite plats kan vara att satsa på ett biljardbord som också är ett matbord. Det här betyder att matbordet kan konverteras till biljardbord. När middagen är över och gästerna börjar sitta och prata i soffan går det att dra fram spelbordet som finns under bordsskivan.

Ett biljardbord som matbord är innovativt och också fint. Det finns nämligen mycket vackra bord som inte ens ser ut som biljardbord då de fungerar som matsalsbord. Det här är en säker present till en lekfull familj med god smak!


 

Kan du spela biljard?

Det är väl bara att få i kulorna i hålen först för att vinna tänker du. Och visst är det här grunden för spelet men det finns lite olika biljard regler beroende på vad du vill spela. Det går att välja olika varianter och det är också något som gör det så mycket roligare att ha ett eget biljardbord hemma.

Några vanliga versioner av biljard är:

8-ball

Den här varianten fungerar med 15 bollar som har färg och en som är vit. Du har med största säkerhet varit med om dessa biljard regler om du har spelat med andra.

 1. Bollarna (15 stycken) samlas i en triangel
 2. Triangeln sprängs av den vita bollen
 3. Nu ska du antingen sätta alla helfärgade bollar eller halvfärgade bollar i hålen
 4. Efter detta ska den svarta bollen med nummer 8 sättas i hål

Den färg du ska sätta i hålen avgörs av vilken färg som sätts i hål först. Om du är först med att sätta i en helfärgad boll blir det alltså helfärgade bollar som du ska fokusera på.

Boll nummer 8

När alla färgade bollar är i hål gäller det att sätta 8-bollen i hål. Den som gör detta efter att ha satta alla sina färgade bollar i hål vinner. Men, och det här är viktigt, om du sätter i 8:an utan att ha satt i alla färgade bollar förlorar du!

biljardboll

Köbollen

Den vita bollen som ni skjuter mot bollarna med kallas för köboll. Den ska inte sättas i hål. Om den hamnar i ett hål blir det motståndarens tur. Då får motståndaren placera köbollen på valfri plats på biljardbordet.

Varje boll som går i hål betyder en ny omgång för dig. Om du är riktigt skicklig kan du alltså sätta alla bollar i hålen innan din motståndare ens får försöka.

Det går att spela med dessa biljard regler för två personer eller för flera. Det här är också ett upplägg som lämpar sig väl när ni spelar biljard i lag.

Biljard regler för amatörer

Om det känns för komplicerat med 8-bolls-biljardregler går det att köra en enklare variant. 9-bollar biljard spelas med 9 bollar och den vita köbollen.

Spelet spelas på följande vis:

 1. Bollarna placeras i en diamantform och nummer 9 placeras i mitten av denna.
 2. Bollarna ska sedan skjutas ner i hålen i nummerordning.
 3. Den som får ner nummer 9 vinner.
 4. Om nummer 9 landar i hål redan vid första sprängningen av diamanten vinner spelaren som lyckades med detta.

Nummerordning

Nummerordning betyder att du inte ska få nummer 4 i hål före du har fått i nummer 5. Om detta sker är det din motståndares tur. Samma sak gäller nummer 9. Landar denna boll i hål innan de andra bollarna är det samma sak som förlust.

Biljard med poängsystem

Det ska också nämnas att det går att spela denna variant av biljard med poäng. De olika bollarna kommer att ha olika poäng och den som först lyckas få ihop 13 poäng är vinnaren. För att komma upp i 13 poäng får ni spela flera gånger om och det kan vara riktigt kul.

Spela biljard på stan

Nu måste du inte köpa ett biljardbord för att ge bort biljard som present.  Du kan spela biljard i Stockholm såväl som i andra svenska städer på en klubb som erbjuder detta spel.

Exempel på biljard i Stockholm är:

 • Jolo biljard på Västmannagatan
 • Biljardpalatset på Sankt Eriksgatan
 • Söderhallen Biljard på Hornsgatan

Det här kan också vara bra val om du är ute efter shuffleboard i Stockholm.

Det finns också gott om biljard i Malmö för dig som vill fira någon på detta vis.

Ni kan spela biljard i Malmö på:

 • The Billiard House på Monbijougatan
 • Royal Biljard på Ystadsgatan
 • Interpool på Stora Nygatan

Om du vill spela biljard i Göteborg kan du kika närmre på:

 • Biljardpalatset Göteborg på Ekelundsgatan
 • Kville Biljard Bar & Kök på Kvilletorget
 • BIK Milen Biljard på Stigbergsliden

Om du vill spela biljard i Helsingborg kan du välja:

 • Spelpalatset Biljard & Shuffelboard på Gasverksgatan
 • Bulls Pool & Bar på Norra Strandgatan
 • O’Learys på Rådhustorget

Du kan också spela biljard i Linköping med vänner på:

 • Palatset på Drottninggatan
 • Strandgatan två på Strandgatan
 • Queens Pub på Ågatan

Tänk på att boka i förväg om du vill ge bort en biljardkväll som present. Det kan vara klokt att välja en kväll då färre är ute för att göra samma sak. Dessutom kan det ju vara kul att välja ett biljardcentrum där det också finns mat och dryck att njuta av.

Köpa begagnat biljardbord

Det går att köpa begagnat biljardbord men frågan är om det är det värt. Om du hittar ett spelbord som är intakt och inte alltför slitet är det klart toppen att spara pengar på detta vis. Du kanske bara behöver köpa till tillbehör som nya bollar och köer.

Om du ska köpa begagnat biljardbord ska du komma ihåg att det är i befintligt skick som gäller. Om du inte undersöker bordet noggrant kanske du missar slitningar som till sist kan innebära att du inte alls får någon större glädje av möbeln.

När du vill ge bort biljardbordet som present är det inte alltid okej att köpa begagnat. Det beror lite på vem som ska få bordet. Om det är ett barn i din familj kanske det inte spelar så stor roll om ett mini biljardbord har använts tidigare eller inte.

Om du är ute efter lite ovanligare biljardbord mått kan det här faktiskt vara den bästa lösningen. Ett bord som inte finns i nyproduktion kan mycket väl vara tillgängligt via privata annonser.

Saker som behövs för att spela biljard

Vi ska inte glömma bort att biljardbordet kräver vissa tillbehör för att det ska gå att spela på det. Räkna inte med att du får allting med bordet som du köper. Och tänk på att du kan behöva reservdelar längre fram.

Vanliga biljardtillbehör är:

 • Biljardkö
 • Trianglar
 • Bollar
 • Krattor
 • Resultattavlor
 • Lampor
 • Krokar för biljardköer
 • Dukar
 • Delar för reparation, skruvar och så vidare

Kända biljardspelare

Kanske vill du ha lite bilder på kända biljardspelare omkring ditt spelbord. Det finns några kändisar inom denne genre. Det är mest män som sysslar med biljard professionellt men det finns också några kvinnliga stjärnor.

Namn inom biljard som du bör känna till är:

Willie Mosconi

Willie vann under [ren 19411 till 1957 World Straight Pool Championship 15 gånger. Han ä ren av de främsta amerikanerna inom biljard. Han gick under smeknamnet Mr Pocket Billiards. Mosconi har rekordet i straight pool match med 526 bollar i rad.

Ewa Mataya Laurance

Hon är svensk och amerikan och känd som en av världens bästa biljardspelare. Dessutom jobbar hon som sportskribent och kommentator för ESPN. År 2004 blev hon kallad till biljardkongressen för America’s Hall of Fame.

Efren Reyes

Den filippinske spelaren är en av tidernas bästa biljardspelare. Han vann under sin karriär över 70 olika turneringar och bland dessa finner vi Derby City Classic som han bemästrade mer än 14 gånger. VM tog han hem två gånger. Efren är den första asiaten att nämnas i The Billiard Congress of America’s Hall of Fame.

Jeanette Lee

Denna amerikanska biljardspelare kallas också för Den Svarta Änkan. Hon har tagit hem mer än 30 titlar, både hemma i USA och internationellt. Ett tag rankades hon som bäst i världen och därefter har hon hållit sig på toppen av prispallen. Hon blev kallad till WPBA Hall of Fame år 2012 och till BCA Hall of Fame år 2013.

Biljard som sport

Biljard är en form av sport även om det kan tyckas att den är nog så stillsam. Men för de som blir riktigt duktiga är det självklart att det krävs en hel del övning för att ligga kvar på toppen. Intressant att notera är att biljard också kan bjuda på stunts.

Det finns skickliga spelare som kan göra helt fantastiska saker på biljardbordet. Ta bara en titt på denna video och fundera lite på hur du skulle kunna göra något av följande biljard tricks:

 

20 frågor och svar om biljard

Låt oss ta en titt på några mycket vanliga frågor om biljard.

 1. Hur stort ska ett biljardbord vara?

Det som är lite klurigt med biljardbord mått är att de ges i tum och fot. Det beror på att borden i början kom från länder där detta är måttenheterna. Om du vill ha ett professionellt bord är det 9 tums bord som gäller.

9 fot är samma sak som 254 x 127 cm spelyta och 287 x 160 cm för hela bordet. För att få plats med detta bord i ett rum måste rummet ha minst 5,5 meter längd och omkring 4,2 meters bredd.

Mindre bord kan vara på 6, 7 eller 8 fot. Det här är mindre biljardbord men inte samma sak som ett mini biljardbord som kan se ut lite som andra typer av spelbord som passar in i barns rum.

Biljardbord mått:

 • 6 fot = 160 x 80 cm spelyta och 210 x 124 cm för hela bordet
 • 7 fot = 198 x 99 cm spelyta och 231 x 132 cm för hela bordet
 • 8 fot = 224 x 112 cm spelyta och 257 x 145 cm för hela bordet
 • 9 fot = 254 x 127 cm spelyta och 287 x 160 cm för hela bordet

 

 1. Hur mycket kostar biljardbord?

Du kan hitta biljardbord för några tusenlappar och biljardbord som kostar många gånger om detta pris. Om du vill ha ett mini biljardbord kan du också finna varianter för några hundralappar. God kvalitet kostar normalt sett lite mer.

 1. Är det lönt att köpa minibiljardbord?

Det är klart att det är lönt om det är rolig lek som efterfrågas. Men det är viktigt att förstå att ett mini biljardbord inte är samma sak som det stora originalet.

 1. Varför varierar priser på biljardbord så stort?

Det beror på att de håller olika kvalitet. Bättre material och en bättre konstruktion kostar mer så enkelt är det. Ett biljardbord som ska hålla länge får du lägga mer på.

 1. Var kommer biljardborden från?

Ursprunget finns i norra Europa i ett spel som liknar krokett och som spelades på gräsmattor. Detta var under 1400-talet. Namnet kommer från provensalskan bilhard som betyder lång stav. Det första biljardbordet tillverkades 1470 för den franska kungen Ludvig XI. Vi kan alltså säga att biljardbordet kommer från Frankrike.

 1. Hur gör man rent ett biljardbord?

Om du har ett äkta biljardbord med duk ska du se till att du gör rent med en biljardborste som är särskilt till för detta. Borsta lätt i en riktning. Detta bör du göra efter varje speltillfälle. Du kan också dammsuga duken försiktigt för att få bort damm som borsten inte kommer åt.

 1. Hur flyttar man bäst på ett biljardbord?

För att flytta ett biljardbord behöver du plocka isär det. Det här bör göras av en person som förstår hur man skruvar isär och sätter ihop biljardbord. Vänd dig till ett biljardföretag för att få hjälpen. En flyttfirma har sällan specialkunskapen som krävs för att inte skada bordet under flytten.

 1. Hur tjockt ska biljardbordet vara?

Skivan som finns under duken bör vara mellan 20 och 30 mm tjock för att erbjuda god kvalitet. Det spelar förstås också stor roll vilket material denna skiva är gjord av.

 1. Hur högt är ett biljardbord?

Normalt sett är ett biljardbord mellan 75 och 80 cm högt från golvet till bordsytan räknat.

 1. Är biljardbordet ett spelbord?

Ja, du kan kalla biljardbordet för ett spelbord.

 1. Hur blir man proffs på biljard?

Genom att spela mycket och koncentrerat. Det kan vara bra att ha ett eget hemma för att öva men många vänder sig till biljardklubbar för att spela regelbundet och bli proffs.

 1. Måste man dricka öl vid biljardbordet?

Nej, man kan dricka saft eller vatten. Bäst är att inte dricka direkt vid bordet då detta kan leda till stänk som skadar duken.

 1. Hur många biljardköer behövs det?

Rent praktiskt går det att spela med en biljardkö. Om alla ska ha en egen behövs det minst två för en omgång med två deltagare. Det kan förstås vara kul att ha fler men då är det viktigt med smart förvaring av dessa.

 1. Från vilken ålder kan man spela biljard?

Det går att börja tidigt. Barn kan spela på mini biljardbord som inte är så höga och stora. Det gäller förstås att ett barn eller ungdom förstår hur man spelar på rätt sätt och inte skadar bordet genom att till exempel peta med biljardkö på duken.

 1. Finns det risk att duken förstörs av biljardkö?

Ja, om en spelare är ovarsam kan detta leda till slitage som till sist märks på ytan. Det är viktigt att förstå precis hur man ska använda sig av en biljardkö på biljardbordet.

 1. Är biljard regler svåra?

Nej, det krävs för det mesta inte mer än en eller två omgångar för att förstå hur det hela går till. Reglerna är rätt så intuitiva.

 1. Är det vanligt med biljardbord hemma?

Det är ganska vanligt att de som har plats hemma för biljardbord skaffar denna möbel. Det handlar inte bara om nöjet du kan få omkring detta spelbord. Biljardbordet är ju också en mycket vacker möbel som ger en härlig känsla i rummet.

 1. Vad heter biljard på engelska?

Biljard på engelska är billiard. Ibland kallas det också för pool. Pool är namnet för ett vadslagningsrum för travlopp. Man började använda samma namn för biljard eftersom det blev vanligt att spela biljard i pool-rummet mellan hästloppen.

 1. Kan man bli rik på biljard?

Om du är väldigt duktig kan du vinna turneringar och bli rik på spelet. Ett gott tips är dock att spela och tävla för att det är kul, inte för att du vill bli rik!

 1. Går det att fuska i biljard?

Ja, det är möjligt. Sup dina motståndare under bordet. Håll för hålen med fingrar… Det finns flera sätt att luras på men det här är inte gott sportmanship.

Här kan du se några cheats som du kanske kan använda dig av utan att det räknas som att fuska:

 

21 spännande fakta om biljard

Här är några spännande fakta om biljard som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Både inomhus och utomhus

Det finns fina biljardbord som är till för spel utomhus. Biljard utomhus kräver biljardbord som klarar lite mer. Detta även då du förvarar det under tak och är noga med att bordet inte blir blött eller slits av vind och snö.

 1. Engelska och amerikanska biljardbord

Formatet på engelska biljardbord skiljer sig en aning från de amerikanska. Brittiska biljardbord är gjorda för 8-ball-biljard medan de amerikanska används för 9-ball-biljard.

 1. 8’ x 4’ borden är populärast

Idag är 8’ x 4’ borden populärast för hemmabruk. I våra mått innebär det ett biljardbord som är 2438 x 1219 mm stort.

 1. Biljardbord och storlekar

Det kan verka lite förvirrande med biljardbord mått då de är i fot och inte i millimeter, centimeter och meter. Här är en tabell som snabbt kan visa dig hur stort bordet faktiskt är i mått som du bättre kan relatera till:

6 fot bord1829 x 914 mm
7 fot bord2134 x 1067 mm
8 fot bord2438 x 1219 mm
9 fot bord2743 x 1372 mm
10 fot bord3048 x 1524 mm
12 fot bord3658 x 1829 mm

 

 1. Det finns biljardbord med myntfack

Det går att betala för spel på biljardbord via en mekanism i bordet. Detta fungerar med mynt och system som gör att bollarna inte släpps ut igen om du inte betalar för det. Myntbordet kom 1903 och i början kostade det cirka 13 öre för ett spel. (1 penny)

 1. Ett tungt bord

Ett biljardbord kan väga flera hundra kilo. Det är svårt att flytta på utan att plocka isär och även delarna väger en hel del individuellt. Att bordet är tungt är ett gott tecken om att det håller hög kvalitet.

 1. Självklar möbel i sportbaren

I sportbarer förväntar vi oss att hitta ett biljardbord. Det hör miljön till då folk som kommer för att se sport och dricka öl gärna spelar biljard en stund.

 1. Grön färg på duken

Den gröna färgen på duken tros komma från spelets ursprung som ett krocketliknande spel. Man tänker sig att den gröna färgen ska påminna om gräs.

 1. En handikapp-sport

Det är faktiskt ganska vanligt att folk med olika handikapp börjar spela biljard. Det här är nämligen en mycket mild sport som går att ge sig på även i rullstol eller med proteser.

 1. Ingen åldersdiskriminering

Biljard är en sport där åldern inte har så stor betydelse. Det finns siffror som visar att världsmästare i biljard har en snittålder på 36,5 år. Det slår de flesta andra sporter.

 1. Vanligt på svenska fritidsgårdar

På svenska fritidsgårdar har man ofta biljardbord. Många har haft detta sedan 1960-talet och det är inte ovanligt att det investeras mycket stora pengar i ett professionellt bord. Det finns flera skäl till detta. Ett är förstås att spelet är så pass populärt men minst lika viktigt kan vara att biljardbordets drift är mycket billig om ungdomarna lär sig ta hand om spelbordet på rätt sätt.

 1. Har varit olagligt

Liksom många andra spel har biljard varit olagligt på olika platser i världen. I USA var det olagligt med biljard i Virginia, USA, under 1700-talet. Men det var många som trotsade lagen och hade dessa bord i sina hem. En som hade bordet trots lagen var Thomas Jefferson som var en av de första presidenterna i USA. När biljarden kom under 1400-talet i Europa sågs spelet av många som både syndigt och korrupt. I Frankrike förbjöds sporten av kungen med kyrkan i ryggen.

 1. Först med VM

Visset du att biljard var första sporten att anordna världsmästerskap? Första biljard VM spelades år 1873.

 1. Lyxen

Det är klart att vi kan förstå att biljardbord signalerar lyx. Det rör ju sig om en otroligt vacker möbel. Men det finns fler anledningar till att vi associerar detta spelbord med lyx. I biljardens vagga var det nämligen så att bollarna gjordes av elfenben. Från en bete fick man fram upp till 4 bollar. Det blev dyra bollar kan man säga!

 1. Vad kritar du din biljardkö med?

Kritan som du behandlar din biljardkö med kommer från krita. Det är ett slipmedel som har pressats ihop för enkel användning vid biljardbordet. Tidigare användes samma typ av krita som man kan skriva på svarta tavlan med.

 1. Ordet kö

Det kallas för biljardkö men vad menas egentligen med kö? Kö kommer från franskans cue som betyder svans. Det kommer sig av att man i början spelade med ett slags handtag med en främre del som var gjord av välvt trä. Ganska snart insåg man att det var bättre att skjuta med handtaget, svansen, än den främre delen.

 1. En topp av läder i fängelse

Det var Kapten Mingaud som uppfann lädertoppen som finns på din biljardkö. Under den franska revolutionen sattes han i fängelse av politiska skäl. Han lyckas få in ett biljardboll i sin cell och därefter uppfann han lädertoppen för kön. När han väl blev frisläppt bad han om att få stanna ett tag till för att kunna fortsätta spela biljard!

 1. Biljardduk till graven

År 1586 invaderades Drottning Mary, Queen of Scots, slott. De som tog över slottet förbjöd drottningen att spela biljard. När hon dödats använde man bordets duk för att täcka hennes kropp.

 1. Världens största biljardhall

I Detroit hade man under 1920-talet 103 biljardbord på The Recreation. Det här var en enorm spelhall som också erbjöd bowling, frisör, SPA-behandlingar och restaurang.

 1. Många biljardbollar i en hand

Biljardbordet har inspirerat till mer än biljardspel. Kanske har du hört om Harvey Hendrickson som reste omkring i USA för att visa hur han kunde hålla 15 biljardbollar samtidigt i en hand. Kanske kan du komma på egna biljardtricks som du sedan kan visa upp på Youtube…

Hur många biljardbollar kan du hålla i en hand?

 

 1. En duk av ull

Materialet i duken som finns på biljardbordet är ull. Det har det varit under hela biljardbordets historia och det lär fortsätta på samma sätt för ullen passar perfekt för biljardduken. Moderna dukar innehåller dock en viss mängd nylon för bättre hållbarhet.