Hur ge pengar bröllopspresent?


Att räcka över en näve full med sedlar är knappast uppskattat, men hur ska man ge pengar på ett fint sätt då man har blivit inbjuden till bröllop? Det är faktiskt brukligt i många länder att ge brudparet pengar som bröllopspresent och det här är något som de kommer att få stor användning för, kanske mycket mer än välmenande presenter som inte är precis det som de vill ha. Man kan säga att det finns tre huvudsakliga sätt att ge pengarna på och de är:

  1. Som kontanter i ett kuvert
  2. Som check
  3. Som presentkort

Alla dessa tre alternativ kan man överräcka på ett elegant sätt genom att lägga pengarna, checken eller presentkortet i ett kuvert som man förseglar. Det är viktigt att man skriver en liten hälsning så att paret förstår vem som står bakom denna bröllopspresent och inte av misstag tror att pengarna kommer från någon annan. Tänk på att tala om att innehållet är värdefullt då du räcker över presenten. Många gånger så finns det kassabox där man håller bröllopsfesten så att alla de som kommer med pengar har en säker plats att lägga dessa slantar på.

bröllopspresent

Hur mycket ska man ge?

I andra länder så brukar man beräkna hur mycket ens plats på festen kostar för att ge rätt belopp. I Sverige så räknar man ju inte på detta sätt, men man kan ändå tänka till och göra sig en uppfattning om hur mycket man bör ge då man vill ge pengar som bröllopspresent istället för en pryl. Om man är en nära vän eller från familjen så är det förstås helt okej att ge bra mycket mer än vad ens tallrik har kostat och kom ihåg att inte nämna något om hur du kom fram till beloppet. Om man inte kan ge så mycket pengar och tycker att det känns lite pinsamt så kan man alltid gå samman med fler och köpa ett riktigt saftigt presentkort som sedan kan användas fritt till lite finare saker.

Här är lite tankar om hur mycket pengar man ska ge som bröllopspresent ur ett kanadensiskt perspektiv: