Bröllopsdagar – Vad heter bröllopsdagen och hur ska du fira?


Grattis på bröllopsdagen! Att hålla ihop med en person år ut och år in och växa tillsammans istället för att kasta in handduken är sannerligen värt att fira. Att bröllopsdagar fortfarande är viktiga visar att många fortsätter att se på äktenskapet som ett projekt väl värt att jobba med för resten av livet.

Det är en glädje att inse att ni har varit tillsammans så länge. Även om det har funnits svårare perioder och kanske inte är så lätt just nu har vägen tillsammans ändå betytt så mycket. Så låt oss ta en titt på bröllopsdagar och vad de kallas för olika år.

Men innan vi ser på vad en 4 årig bröllopsdag kallas och hur man säger 6 årig bröllopsdag med ett ord ska vi se lite på möjliga sätt att fira…

Smartklocka
Apple Watch SE 40 mm GPS Silver (2022)
4.3 av 5
4.3/5
Kjell.com
3 390 Kr

Mer info

Det här är en snabb smartklocka som är gjord för att leva upp till lite högre krav. Den kan till exempel upptäcka fall och krascher. Med en förbättrad träningsapp är detta en riktigt fin present till den som är intresserad av sport och motion.

Denna Apple smartklocka kan passa bra för barn såväl som pensionärer. Den har en Family Setting som är till för att se till att den ger rätt typ av användning för yngre såväl som äldre personer.

Designen är dessutom snygg och därmed är detta också en klocka att beakta till exempel som studentpresent. Den ger dock så mycket mer än fin stil då klockan är fullpackad av coola funktioner!

Massagekudde
Flowpillow
4.6 av 5
4.6/5
Flowlife.com
990 Kr

Mer info

Värme och massage var du än är. En massagekudde från Flowlife är en superfin present. Denna kudde kan enkelt användas mot nacke eller rygg. Det går även att lägga ett ben över den och improvisera på olika sätt. Massagen mjukar upp och ger en känsla av omtanke varje gång kudden används.

Hörlurar
Apple AirPods 3rd generation hörlurar
3.9 av 5
3.9/5
Kjell.com
2 390 Kr

Mer info

Det här är mycket populära hörlurar som kan passa perfekt som present. Idag använder vi ju hörlurar för så mycket mer än att lyssna på musik.

Apple AirPods är ett bra val för dig som använder dig av iPhone men de kan också användas för andra apparater. Med det som kallas för Spatial Audio anpassas ljudet till dina specifika behov.

Dessutom har dessa hörlurar det som kallas för Adaptive EQ som kalibrerar musik till öronen. Det blir perfekt ljud helt enkelt och då går det att njuta mycket bättre av musik såväl som film.

Laddningen fungerar med USB-kabel på ett mycket smidigt sätt. Detta är hörlurar utan sladd och de har lång batteritid. Dessutom är de gjorda för att klara av fukt som uppstår naturligt då du svettar. Även om du är ute och springer och det fullständigt rinner svett över öronen!

Actionfigurer
Star Wars Galactic Action Darth Vader
3.8 av 5
3.8/5
Storochliten.se
849 Kr

Mer info

Det här är en leksak som kan passa från 4 år och upp. Detta eftersom det finns vuxna som vill samla och barn som vill leka. Om dessa intressen krockar kan det bli lite struligt, då får du skaffa två!

Figuren känns igen från Star Wars filmerna. Det är den onde Darth Vader som har återgetts som en docka med effekter. Denna Darth Vader docka har både ljud och ljus.

Olika kombinationer av ljud såväl som fraser och ljus kan aktiveras med hjälp av de tre knapparna som finns på bältet och på dockans bröst.

Darth Vader dockan har ögon som lyser i rött precis som hans ljussabel. Du får höra ljud från galaxen och fem olika Darth Vader fraser.

Elmoped
Drax Legend
4.5 av 5
4.5/5
Elcykelvaruhuset.se
27 995 Kr

Mer info

Om du ska ge bort en elmoped är Drax Legend ett väldigt bra val. Denna elmoppe är kul att köra och den erbjuder dessutom god körekonomi. Om du är förälder som ska ge en ungdom en elmoped ska du också veta att det här är en säker modell. Även om det blir en lite dyrare present så är Drax otroligt prisvärd och något som kommer att ge både körglädje och praktisk transport.

Kaffemaskin
Nespresso Vertuo kaffemaskin med mjölkskummare
/5
Bagarenochkocken.se
1 900 Kr

Mer info

Det här är en elegant kapselmaskin från Nespresso som gärna får stå framme även då den inte används. Den är gjord för att göra kapselkaffe med skummad mjölk.

Med maskinen kan du göra lungo, espresso eller kanske en latte av specifikt slag. Det är enkelt att brygga med kaffemaskinen och det finns 6 olika storlekar att välja från.

Allting fungerar med enkelt tryck på knapp och det går fort. Perfekt när du har gäster som väntar på kaffe!

Denna kaffemaskin kommer att läsa av streckkoden på kapseln för att sedan jobba på rätt sätt. Det betyder att du får ut mesta möjliga av aromer i varje kapsel och kaffe.

Du kan ge kaffemaskinen som present till en person som tycker om att dricka kaffe såväl som till den som vill bjuda på bästa drycken!

Bärbar eldstad
Outlust bärbar eldstad
5 av 5
5/5
Coolstuff.se
499 Kr

Mer info

Med en bärbar eldstad blir det så mycket enkelt att bestämma var ni ska ha ert mys. Kanske hemma i trädgården, kanske på en plats där det är tillåtet att elda och grilla.

Du kan grilla korv på stranden utan att behöva ta med en tung grill. Eller så använder du den bärbara eldstaden för att få en fin brasa att mysa framför.

Trots att det är så enkelt att få med denna eldstad så erbjuder den en väl tilltagen yta för elden. Eftersom konstruktionen ser till att elden kommer ifrån marken så är det minimal risk för att du kommer skada omgivningen på något vis.

En perfekt present till personer med trädgård, som älskar friluftsliv eller bara ser charmen i att göra upp en eld att mysa omkring.

 

Fira bröllopsdagar med glädje

När ni ska fira 4 årig bröllopsdag är det kanske en personlig sak men när det blir dags för 35 årig bröllopsdag är det roligt att dela glädjen med andra. Det blir kanske en middag och fest tillsammans med de som betyder mest för er.

Som barn kan man också vilja fira sina föräldrars bröllopsdagar med en liten present och en enkel gratulation. Det är kärleken och gemenskapen som firas. Många gånger räcker det gott och väl med en blombukett men ibland kan vi vilja fira bröllopsdagen med särskilda presenter.

De 5 bästa presenterna till bröllopsdagar är:

 1. Upplevelse

Fira en 6 årig bröllopsdag ni två i en luftballong eller varför inte en utflykt för hela familjen?

Ta en titt här på prisvärda upplevelser som kan passa för olika bröllopsdagar och utvalt sällskap.

 1. Godislåda

Skicka en godisbox till de som firar eller till den du varit gift med ett bra tag nu. Det här är gott och härligt. Dessutom är det inte en dyr present så den kan passa väldigt bra för 1, 2, 3, 4 eller 5 års bröllopsdag som kanske inte verkar lika viktiga som en 6 årig bröllopsdag eller 50…

Du kan se goda godislådor att skicka här!

 1. Smycke

Smycken är fina för henne och för honom. Ett smycke är verkligen en symbol för kärlek. Detta oavsett om det är en enklare elegant klocka eller ett diamanthalsband.

Du kan kika på fina smycken här!

 1. Parfym

Vid en 4 årig bröllopsdag vet ni vilken doft som är favoriten. Det blir busenkelt att beställa en ny parfym och andra väldoftande produkter dagen till ära. Superfin bröllopsdagspresent ju!

Du kan se parfymer online här!

 1. En massagepistol

Gör trötta leder smidigare då ni firar 30 årig bröllopsdag eller hjälp din tränande partner att få bukt med träningsvärk med en massagepistol. Det här är en present som visar att du verkligen bryr dig och så kan ni ju ge varandra skön massage med jämna mellanrum.

Ta en titt på en populär massagepistol här!

Vad heter olika bröllopsdagar?

Om du ska skicka en gratulation till bröllopsdagen är det inte så dumt att veta vad den heter. Det har länge varit så att vi lägger mest fokus på guldbröllop och silverbröllop. Just guldbröllop blir allt vanligare vilket kan bero på att vi lever längre.

Men det finns inget som säger att ni inte kan fira 1 årig bröllopsdag eller 18 årig bröllopsdag med pompa och ståt.

Här är namnen som du bör känna till:

År

Namn

1 årig bröllopsdag

Bomullsbröllop

2 årig bröllopsdag

Pappersbröllop

3 årig bröllopsdag

Läderbröllop

4 årig bröllopsdag

Frukt- blommorbröllop

5 årig bröllopsdag

Träbröllop

6 årig bröllopsdag

Sockerbröllop

7 årig bröllopsdag

Yllebröllop

8 årig bröllopsdag

Gummibröllop

9 årig bröllopsdag

Linnebröllop

10 årig bröllopsdag

Tennbröllop

11 årig bröllopsdag

Stålbröllop

12 årig bröllopsdag

Sidenbröllop

13 årig bröllopsdag

Kopparbröllop

14 årig bröllopsdag

Elfenbenbröllop

15 årig bröllopsdag

Kristallbröllop

16 årig bröllopsdag

Fjäderbröllop

17 årig bröllopsdag

Silkebröllop

18 årig bröllopsdag

Satinbröllop

19 årig bröllopsdag

Galonbröllop

20 årig bröllopsdag

Porslinbröllop

21 årig bröllopsdag

Nylonbröllop

22 årig bröllopsdag

Jutebröllop

23 årig bröllopsdag

Hampabröllop

24 årig bröllopsdag

Sammetbröllop

25 årig bröllopsdag

Silverbröllop

26 årig bröllopsdag

Korkbröllop

27 årig bröllopsdag

Dansbröllop

28 årig bröllopsdag

Masonitbröllop

29 årig bröllopsdag

Plywoodbröllop

30 årig bröllopsdag

Pärlbröllop

31 årig bröllopsdag

Mahognybröllop

32 årig bröllopsdag

Granitbröllop

33 årig bröllopsdag

Gnejsbröllop

34 årig bröllopsdag

Skifferbröllop

35 årig bröllopsdag

Korallbröllop

36 årig bröllopsdag

Marmorbröllop

37 årig bröllopsdag

Tegelbröllop

38 årig bröllopsdag

Cementbröllop

39 årig bröllopsdag

Grafitbröllop

40 årig bröllopsdag

Rubinbröllop

41 årig bröllopsdag

Keramikbröllop

42 årig bröllopsdag

Mässingbröllop

43 årig bröllopsdag

Plåtbröllop

44 årig bröllopsdag

Nickelbröllop

45 årig bröllopsdag

Safirbröllop

46 årig bröllopsdag

Blybröllop

47 årig bröllopsdag

Kvicksilverbröllop

48 årig bröllopsdag

Zinkbröllop

49 årig bröllopsdag

Aluminiumbröllop

50 årig bröllopsdag

Guldbröllop

51 årig bröllopsdag

Krombröllop

52 årig bröllopsdag

Bronsbröllop

53 årig bröllopsdag

Kopparbröllop

54 årig bröllopsdag

Platinabröllop

55 årig bröllopsdag

Smaragdbröllop

56 årig bröllopsdag

Volframbröllop

57 årig bröllopsdag

Manganbröllop

58 årig bröllopsdag

Bärnstenbröllop

59 årig bröllopsdag

Akvamarinbröllop

60 årig bröllopsdag

Diamantbröllop

61 årig bröllopsdag

Glasbröllop

62 årig bröllopsdag

Topasbröllop

63 årig bröllopsdag

Jadebröllop

64 årig bröllopsdag

Emaljbröllop

65 årig bröllopsdag

Krondiamantbröllop

66 årig bröllopsdag

Uranbröllop

67 årig bröllopsdag

Opalbröllop

68 årig bröllopsdag

Granatbröllop

69 årig bröllopsdag

Briljantbröllop

70 årig bröllopsdag

Järnbröllop

75 årig bröllopsdag

Järnbröllop

80 årig bröllopsdag

Platinabröllop

85 årig bröllopsdag

Månstenbröllop

90 årig bröllopsdag

Linsbröllop

100 årig bröllopsdag

Kvadratbröllop

Varför firar vi bröllopsdagar?

Traditionen att fira bröllopsdagar sägs härstamma från Tyskland. Men att fira att man är gift kan knappast ses som något som uppfanns på 1500-talet eller senare. Så länge som vi har bildat familjeenheter har vi satt ett värde på att hålla ihop dessa. Äktenskapet är en stämpel på det engagemang man har i sin familjeenhet och därmed är bröllopsdagen något som angår fler än paret som är gifta.

I Sverige började vi fira bröllopsdagar på 1700-talet. Då sågs bröllopsdagen som ett jubileum och traditionen att gifta sig igen uppstod. Det var under den tiden som män började ge sina fruar presenter som hade med namnet på bröllopsdagen att göra.

Om det var guldbröllop blev det alltså lite dyrare än pappersbröllop. Idag kan vi inte säga att vi firar på detta sätt. I jämställda Sverige kan både kvinnor och män ge sin partner en bröllopsdagspresent. Och den måste inte vara jord av papp, järn eller något annat. Det här är helt valfritt!

Vilka bröllopsdagar firas traditionellt med fest?

Det är de lite större numren som brukar firas med fest. Silverbröllop och guldbröllop är tillfällen då det anses vara helt i sin ordning att slå till med kalas. Då förväntas du också ta med dig bröllopsdag presenter som är passande.

När kan man börja fira bröllopsdagar?

Det kan ni göra från det första året. Det här är en högst personlig sak. Det är klart att 25 årig bröllopsdag eller 35 årig bröllopsdag kan vara lite extra särskild. Här kanske ni till och med vill sätta in en notis i tidningen för att uppmärksamma andra om er stora glädje!

Bröllopsdagspresenter i enlighet med material

Om du ändå tycker att det är viktigt att ge en bröllopsdagspresent som har med materialet att göra kan vi ge lite förslag:

 • Papper – Gör en fotobok!
 • Bomull – Köp lyxiga handdukar
 • Läder – Ett fint läderarmband eller kanske en fåtölj
 • Blomster – Blombukett såklart!
 • Socker – Godis
 • Linne – Nya lakan
 • Stål – Smycken
 • Elfenben – Safariresa eller besök på djurparken
 • Silver – Silvermynt
 • Guld – Klocka
 • Plywood – Nytt golv
 • Marmor – Nytt badrum
 • Safir – Smycke
 • Lins – Middag!
bröllopsdag
En 50 års bröllopsdag är något alldeles särskilt!

Summan av kardemumman om bröllopsdagar

Bröllopsdagar är en fin tradition och ännu bättre är att du kan forma den lite som du vill. Tanken är att ni ska glädjas över er samvaro. Hur ni gör det är upp till er. Men visst kan det kännas lite extra speciellt att hålla koll på hur många år det blir. Ju fler det blir ju mer har ni att se tillbaka på. Det är också något som kan ge fina uppslag till bästa bröllopsdagspresenten!

Här är mer information om kungliga bröllopsdagar: