Bröllopsdagar – Vad heter bröllopsdagen och hur ska du fira?


Grattis på bröllopsdagen! Att hålla ihop med en person år ut och år in och växa tillsammans istället för att kasta in handduken är sannerligen värt att fira. Att bröllopsdagar fortfarande är viktiga visar att många fortsätter att se på äktenskapet som ett projekt väl värt att jobba med för resten av livet.

Det är en glädje att inse att ni har varit tillsammans så länge. Även om det har funnits svårare perioder och kanske inte är så lätt just nu har vägen tillsammans ändå betytt så mycket. Så låt oss ta en titt på bröllopsdagar och vad de kallas för olika år.

Men innan vi ser på vad en 4 årig bröllopsdag kallas och hur man säger 6 årig bröllopsdag med ett ord ska vi se lite på möjliga sätt att fira…

Pussel
Ravensburger Storstadspussel 5000 bitar
4.3 av 5
4.3/5
Jollyroom.se
759 Kr

Mer info

Det här är en superfint pussel från Ravensburger med ett storstadsmotiv. Du ser kända byggnader från städer du kanske har besökt. Pusslet har gott om detaljer och det är förstås viktigt när det handlar om så många bitar.

Även om ni lägger pusslet hela familjen tillsammans så kan det ta flera veckor att bli klar. Men frustrerande blir det inte just för att det finns så gott om detalher att få på.

Bilden är kul att prata om. När pusslet läggs tillsammans med barn kan ni berätta mer om saker som Eiffeltornet och Frihetsgudinnan samt i vilka städer dessa finns.

Det här är en särskilt bra present för familjer som tycker om att lägga pussel. Den ger riktigt fin aktivitet och passar bra för barn som förstår hur man lägger pussel och som klarar detta med lite hjälp från vuxna.

Hörlurar
Apple AirPods 3rd generation hörlurar
3.9 av 5
3.9/5
Kjell.com
2 390 Kr

Mer info

Det här är mycket populära hörlurar som kan passa perfekt som present. Idag använder vi ju hörlurar för så mycket mer än att lyssna på musik.

Apple AirPods är ett bra val för dig som använder dig av iPhone men de kan också användas för andra apparater. Med det som kallas för Spatial Audio anpassas ljudet till dina specifika behov.

Dessutom har dessa hörlurar det som kallas för Adaptive EQ som kalibrerar musik till öronen. Det blir perfekt ljud helt enkelt och då går det att njuta mycket bättre av musik såväl som film.

Laddningen fungerar med USB-kabel på ett mycket smidigt sätt. Detta är hörlurar utan sladd och de har lång batteritid. Dessutom är de gjorda för att klara av fukt som uppstår naturligt då du svettar. Även om du är ute och springer och det fullständigt rinner svett över öronen!

Bärbar eldstad
Outlust bärbar eldstad
5 av 5
5/5
Coolstuff.se
499 Kr

Mer info

Med en bärbar eldstad blir det så mycket enkelt att bestämma var ni ska ha ert mys. Kanske hemma i trädgården, kanske på en plats där det är tillåtet att elda och grilla.

Du kan grilla korv på stranden utan att behöva ta med en tung grill. Eller så använder du den bärbara eldstaden för att få en fin brasa att mysa framför.

Trots att det är så enkelt att få med denna eldstad så erbjuder den en väl tilltagen yta för elden. Eftersom konstruktionen ser till att elden kommer ifrån marken så är det minimal risk för att du kommer skada omgivningen på något vis.

En perfekt present till personer med trädgård, som älskar friluftsliv eller bara ser charmen i att göra upp en eld att mysa omkring.

Kaffemaskin
Stelton Theo långsam kaffemaskin
4.3 av 5
4.3/5
Bagarenochkocken.se
535 Kr

Mer info

Om det ska vara riktigt gott kaffe för två kan denna kaffekanna och kaffebryggare vara riktigt bra. Den är gjord för att brygga kaffe med filter på klassiskt vis.

Theo serien är en vacker serie för hushållet. Det här är en kaffekanna du gärna ställer på bordet. Den är gjord av sten och har ett lock av bambu.

Om du behöver en bra present för en person som bor ensam eller med en partner är detta något att se närmre på. Detta särskilt om de tycker om att brygga kaffe på klassiskt vis.

Fickplunta
Keltisk fickplunta
4.0 av 5
4.0/5
Getpersonal.se
795 Kr

Mer info

I en fickplunta kan man ha lite whiskey eller vad man nu känner för. Det här är en plunta gjord av tenn som har en mycket klassisk engelsk design.

Pluntan är också tillverkad i England men du kan få den graverad av butiken innan du beställer. På så vis kan detta vara en perfekt present för ett högtidligt tillfälle då du vill ge bort något som kommer att sparas.

Tänk igenom vad som ska graveras och kanske köper du också en lämplig dryck att ge bort med fickpluntan…

 

Tröjfilt med luva
Tröjfilt med luva – Snug Rug
3.7 av 5
3.7/5
Coolstuff.se
695 Kr

Mer info

Det här är som att ge bort en kram. En Snug Rug är en filt som man har på sig. Denna modell kommer med luva för extra skönt mys. Det är bara att ta på sig filten och sedan krypa upp i soffan.

Denna filt som också är en luvtröja kan med glädje användas hemma för myskvällar såväl som då du sitter och äter frukost en kall vintermorgon.

Mysfilten som är en tröja är gjord av mjukt fleecematerial. Det håller dig varm och känns skönt mot huden. Det finns en stor ficka på framsidan där du kan lägga din mobil eller kanske fjärrkontrollen.

Under sommarhalvåret kanske du vill använda denna tröjfilt utomhus för kvällar då det börjar bli kyligt utomhus men du vill stanna kvar i sommarnatten.

Massagekudde
Flowpillow
4.6 av 5
4.6/5
Flowlife.com
990 Kr

Mer info

Värme och massage var du än är. En massagekudde från Flowlife är en superfin present. Denna kudde kan enkelt användas mot nacke eller rygg. Det går även att lägga ett ben över den och improvisera på olika sätt. Massagen mjukar upp och ger en känsla av omtanke varje gång kudden används.

 

Fira bröllopsdagar med glädje

När ni ska fira 4 årig bröllopsdag är det kanske en personlig sak men när det blir dags för 35 årig bröllopsdag är det roligt att dela glädjen med andra. Det blir kanske en middag och fest tillsammans med de som betyder mest för er.

Som barn kan man också vilja fira sina föräldrars bröllopsdagar med en liten present och en enkel gratulation. Det är kärleken och gemenskapen som firas. Många gånger räcker det gott och väl med en blombukett men ibland kan vi vilja fira bröllopsdagen med särskilda presenter.

De 5 bästa presenterna till bröllopsdagar är:

  1. Upplevelse

Fira en 6 årig bröllopsdag ni två i en luftballong eller varför inte en utflykt för hela familjen?

Ta en titt här på prisvärda upplevelser som kan passa för olika bröllopsdagar och utvalt sällskap.

  1. Godislåda

Skicka en godisbox till de som firar eller till den du varit gift med ett bra tag nu. Det här är gott och härligt. Dessutom är det inte en dyr present så den kan passa väldigt bra för 1, 2, 3, 4 eller 5 års bröllopsdag som kanske inte verkar lika viktiga som en 6 årig bröllopsdag eller 50…

Du kan se goda godislådor att skicka här!

  1. Smycke

Smycken är fina för henne och för honom. Ett smycke är verkligen en symbol för kärlek. Detta oavsett om det är en enklare elegant klocka eller ett diamanthalsband.

Du kan kika på fina smycken här!

  1. Parfym

Vid en 4 årig bröllopsdag vet ni vilken doft som är favoriten. Det blir busenkelt att beställa en ny parfym och andra väldoftande produkter dagen till ära. Superfin bröllopsdagspresent ju!

Du kan se parfymer online här!

  1. En massagepistol

Gör trötta leder smidigare då ni firar 30 årig bröllopsdag eller hjälp din tränande partner att få bukt med träningsvärk med en massagepistol. Det här är en present som visar att du verkligen bryr dig och så kan ni ju ge varandra skön massage med jämna mellanrum.

Ta en titt på en populär massagepistol här!

Vad heter olika bröllopsdagar?

Om du ska skicka en gratulation till bröllopsdagen är det inte så dumt att veta vad den heter. Det har länge varit så att vi lägger mest fokus på guldbröllop och silverbröllop. Just guldbröllop blir allt vanligare vilket kan bero på att vi lever längre.

Men det finns inget som säger att ni inte kan fira 1 årig bröllopsdag eller 18 årig bröllopsdag med pompa och ståt.

Här är namnen som du bör känna till:

År

Namn

1 årig bröllopsdag

Bomullsbröllop

2 årig bröllopsdag

Pappersbröllop

3 årig bröllopsdag

Läderbröllop

4 årig bröllopsdag

Frukt- blommorbröllop

5 årig bröllopsdag

Träbröllop

6 årig bröllopsdag

Sockerbröllop

7 årig bröllopsdag

Yllebröllop

8 årig bröllopsdag

Gummibröllop

9 årig bröllopsdag

Linnebröllop

10 årig bröllopsdag

Tennbröllop

11 årig bröllopsdag

Stålbröllop

12 årig bröllopsdag

Sidenbröllop

13 årig bröllopsdag

Kopparbröllop

14 årig bröllopsdag

Elfenbenbröllop

15 årig bröllopsdag

Kristallbröllop

16 årig bröllopsdag

Fjäderbröllop

17 årig bröllopsdag

Silkebröllop

18 årig bröllopsdag

Satinbröllop

19 årig bröllopsdag

Galonbröllop

20 årig bröllopsdag

Porslinbröllop

21 årig bröllopsdag

Nylonbröllop

22 årig bröllopsdag

Jutebröllop

23 årig bröllopsdag

Hampabröllop

24 årig bröllopsdag

Sammetbröllop

25 årig bröllopsdag

Silverbröllop

26 årig bröllopsdag

Korkbröllop

27 årig bröllopsdag

Dansbröllop

28 årig bröllopsdag

Masonitbröllop

29 årig bröllopsdag

Plywoodbröllop

30 årig bröllopsdag

Pärlbröllop

31 årig bröllopsdag

Mahognybröllop

32 årig bröllopsdag

Granitbröllop

33 årig bröllopsdag

Gnejsbröllop

34 årig bröllopsdag

Skifferbröllop

35 årig bröllopsdag

Korallbröllop

36 årig bröllopsdag

Marmorbröllop

37 årig bröllopsdag

Tegelbröllop

38 årig bröllopsdag

Cementbröllop

39 årig bröllopsdag

Grafitbröllop

40 årig bröllopsdag

Rubinbröllop

41 årig bröllopsdag

Keramikbröllop

42 årig bröllopsdag

Mässingbröllop

43 årig bröllopsdag

Plåtbröllop

44 årig bröllopsdag

Nickelbröllop

45 årig bröllopsdag

Safirbröllop

46 årig bröllopsdag

Blybröllop

47 årig bröllopsdag

Kvicksilverbröllop

48 årig bröllopsdag

Zinkbröllop

49 årig bröllopsdag

Aluminiumbröllop

50 årig bröllopsdag

Guldbröllop

51 årig bröllopsdag

Krombröllop

52 årig bröllopsdag

Bronsbröllop

53 årig bröllopsdag

Kopparbröllop

54 årig bröllopsdag

Platinabröllop

55 årig bröllopsdag

Smaragdbröllop

56 årig bröllopsdag

Volframbröllop

57 årig bröllopsdag

Manganbröllop

58 årig bröllopsdag

Bärnstenbröllop

59 årig bröllopsdag

Akvamarinbröllop

60 årig bröllopsdag

Diamantbröllop

61 årig bröllopsdag

Glasbröllop

62 årig bröllopsdag

Topasbröllop

63 årig bröllopsdag

Jadebröllop

64 årig bröllopsdag

Emaljbröllop

65 årig bröllopsdag

Krondiamantbröllop

66 årig bröllopsdag

Uranbröllop

67 årig bröllopsdag

Opalbröllop

68 årig bröllopsdag

Granatbröllop

69 årig bröllopsdag

Briljantbröllop

70 årig bröllopsdag

Järnbröllop

75 årig bröllopsdag

Järnbröllop

80 årig bröllopsdag

Platinabröllop

85 årig bröllopsdag

Månstenbröllop

90 årig bröllopsdag

Linsbröllop

100 årig bröllopsdag

Kvadratbröllop

Varför firar vi bröllopsdagar?

Traditionen att fira bröllopsdagar sägs härstamma från Tyskland. Men att fira att man är gift kan knappast ses som något som uppfanns på 1500-talet eller senare. Så länge som vi har bildat familjeenheter har vi satt ett värde på att hålla ihop dessa. Äktenskapet är en stämpel på det engagemang man har i sin familjeenhet och därmed är bröllopsdagen något som angår fler än paret som är gifta.

I Sverige började vi fira bröllopsdagar på 1700-talet. Då sågs bröllopsdagen som ett jubileum och traditionen att gifta sig igen uppstod. Det var under den tiden som män började ge sina fruar presenter som hade med namnet på bröllopsdagen att göra.

Om det var guldbröllop blev det alltså lite dyrare än pappersbröllop. Idag kan vi inte säga att vi firar på detta sätt. I jämställda Sverige kan både kvinnor och män ge sin partner en bröllopsdagspresent. Och den måste inte vara jord av papp, järn eller något annat. Det här är helt valfritt!

Vilka bröllopsdagar firas traditionellt med fest?

Det är de lite större numren som brukar firas med fest. Silverbröllop och guldbröllop är tillfällen då det anses vara helt i sin ordning att slå till med kalas. Då förväntas du också ta med dig bröllopsdag presenter som är passande.

När kan man börja fira bröllopsdagar?

Det kan ni göra från det första året. Det här är en högst personlig sak. Det är klart att 25 årig bröllopsdag eller 35 årig bröllopsdag kan vara lite extra särskild. Här kanske ni till och med vill sätta in en notis i tidningen för att uppmärksamma andra om er stora glädje!

Bröllopsdagspresenter i enlighet med material

Om du ändå tycker att det är viktigt att ge en bröllopsdagspresent som har med materialet att göra kan vi ge lite förslag:

  • Papper – Gör en fotobok!
  • Bomull – Köp lyxiga handdukar
  • Läder – Ett fint läderarmband eller kanske en fåtölj
  • Blomster – Blombukett såklart!
  • Socker – Godis
  • Linne – Nya lakan
  • Stål – Smycken
  • Elfenben – Safariresa eller besök på djurparken
  • Silver – Silvermynt
  • Guld – Klocka
  • Plywood – Nytt golv
  • Marmor – Nytt badrum
  • Safir – Smycke
  • Lins – Middag!
bröllopsdag
En 50 års bröllopsdag är något alldeles särskilt!

Summan av kardemumman om bröllopsdagar

Bröllopsdagar är en fin tradition och ännu bättre är att du kan forma den lite som du vill. Tanken är att ni ska glädjas över er samvaro. Hur ni gör det är upp till er. Men visst kan det kännas lite extra speciellt att hålla koll på hur många år det blir. Ju fler det blir ju mer har ni att se tillbaka på. Det är också något som kan ge fina uppslag till bästa bröllopsdagspresenten!

Här är mer information om kungliga bröllopsdagar: